U19: Felemás évet hagynak maguk mögött

Lóczi Péter értékelt.

A KTE LA U19-es csapata vegyes eredményekkel teli idényen van túl, melyet a korosztály trénere, Lóczi Péter értékelt.

– Miként alakult számotokra a bajnokság?

– Vegyes és érdekes, már-már furcsa évünk volt, eredményességben és a mutatott játékban is. A bajnokságot két részre kell bontani. Ősszel az U19 országos alap csoportban végeztünk a 10. helyen, ezáltal tavasszal az országos C-csoportban játszottunk, ahol a 6. helyen végeztünk, ami kicsit csalódás számomra. Voltak nagyon jó mérkőzéseink, de többnyire nem úgy sikerültek a bajnokik, ahogy szerettük volna. Új helyzet adódott számunkra tavaly nyáron, hiszen az NB I-es szereplés hozadékaként lehetőséget kaptunk tartalékcsapat indítására, amit a saját utánpótlásunkból töltöttünk fel. Az idei évet egy próbaévnek, gyakorló évnek tekintettük, most fordult elő először, hogy játékosaink két fronton is helyt kellett álljanak. A tartalékcsapatunk edzési és mérkőzései mellett rendszeresen az U19-es bajnokságra is fókuszálniuk kellett a játékosoknak, ez bizony sokszor megterhelő volt számukra. A tapasztalatokat megvitattuk, jövőre rutinosabban fogjuk tudni ezt a kellemes és hasznos állapotot menedzselni.

– A munkát és a képzést hogyan láttad?

– Ebben az évben új célokat, stratégiát tudtunk meghatározni, köszönhetően az NB III-as csapatunk indulásának. Minél több tehetségnek próbáltunk lehetőséget adni, hogy komoly felnőtt bajnokságban mérettesse meg magát. Bővítettük az U19 játékoskeretét, ugyanakkor 12 játékost állandó jelleggel az NB III-as csapat edzéseire irányítottunk, illetve ott is kaptak játéklehetőséget a bajnokságban. Ezt a 12 főt még év elején jelöltük ki, hozzájuk menet közben kiegészítve csatlakoztak újabb játékosok, így szinte mindenki bele tudott szagolni a felnőtt futballba. Ez örömteli, hiszen egyénileg mindenki fejlődött, ami a legfontosabb célunk az akadémián. Másfelől nézve viszont a csapatjáték minőségére és az eredményességre is rányomta a bélyegét ez a fajta megosztottság, hiszen szinte egész évben nem tudtunk együtt, egy csapatként edzeni. Mérkőzéseken találkoztunk csak, így csapatjáték, összeszokottság nem igazán tudott kialakulni. Összességében elégedett vagyok a játékosok edzéshez és mérkőzésekhez való hozzáállásához, végig nagy akarattal és odafigyeléssel teljesítettek, és hiszem, hogy annak a 8-10 játékosnak, akik rendszeresen pályára léptek az NB III-as KTE II. színeiben, annak remek lehetőség volt ez az év a fejlődésre és tapasztalatszerzésre. Most is ugyanez lesz a felállás, minél több tehetség feláramoltatása Virágh Ferenc kezei alá, egyáltalán nem az eredményességet, hanem az értékeink fejlődését szem előtt tartva.

– Kivel voltál elégedett?

– Egyéni kiemeléseket nem igazán tudok mondani, hiszen egyénileg mindenki odatette magát és bizonyított, akárhol is játszott. Voltak játékosok, akik 18 éves koruk ellenére stabilan végigjátszottak több mint 30 mérkőzést az NB III-ban, de amikor lejöttek az U19-be, ott is remekül teljesítettek. Voltak játékosok, akik megbízhatóan játszottak az U19-ben, minden edzésen és mérkőzésen ott voltak, végig számíthattam rájuk. Ahogyan már ezt korábban is mondtam, furcsa évünk volt. Csapatként nem működtünk mindig jól, ellenben egyénileg szinte mindenki fejlődött és jobb játékossá vált.

– Hogyan tovább?

– Az évet már lezártuk, a kiöregedő játékosaink ballagásával és záróbankettjével. Idén rekordot döntöttünk, nem kevesebb, mint 15 kiöregedő U19-es játékosunk volt. Ez azt hiszem, minden akadémiának a büszkeségére válna, hiszen szinte komplett korosztály, csapat távozott most tőlünk. A 2004-es korosztály az én szívemben különleges szerepet tölt be, négy évig is az edzőjük lehettem, U14-es korukban ismertem meg őket, számtalan siker és öröm mellett mára már érettségiző, egyetemre járó felnőttekké váltak, nagyon büszke vagyok rájuk! Volt olyan játékos, aki több mint 10 évet töltött el a KTE színeiben, voltak olyanok, akik visszatértek kiemelt akadémiákról hozzánk a tavalyi évben. Olyanok is akadtak, akiket egy éve igazoltunk, de nagyon hamar beilleszkedtek és felvették a ritmust. Mind kiváló emberek és nagyszerű játékosok, nagyon sok sikert kívánok nekik a labdarúgásban és a labdarúgáson kívüli életben is!

A 2023-as nyár ballagói

Felső sor: Telek Vilmos, Szalai Szilárd, Haász Benjámin, Gyulassy Gábor, Szamosz Csanád, Horváth Marcell. 

Alsó sor: Pető Barnabás, Miskolczi Gergő, Ádelhardt Rajmond, Marsa Áron, Horváth Ákos, Győri Ábel 

A képről hiányzik: Kovács Ádám, Gyarmati Ferenc, Jászai-Deák Zoltán 

Szerző: KTE/kteakademia.hu