Széchenyi Márton részsikerként tekint az U16-os bajnoki címre

Sokat tettek az aranyért. 

A KTE LA U16-os csapata gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott a 2018/2019-es szezonban, Széchenyi Mártonék magabiztos teljesítménnyel gyűjtötték be a bajnoki címet. Vele értékeltük a sikeres esztendőt.

Hogyan értékelnéd a tavaszi bajnoki szereplést?

Úgy gondolom, hogy egy nagyon kiegyensúlyozott tavaszt produkáltunk. Gratulálok a csapatnak, hiszen már 5 fordulóval a bajnokság vége előtt bajnoki címet ünnepelhettünk, ugyanakkor nem az eredményesség volt a fő célkitűzés. Jót tett ennek a korosztálynak, hogy együtt edzhettek az U17-tel, mert így egész héten a nagyobb ritmushoz, nagyobb fizikai ellenálláshoz szoktak hozzá. Bízom benne, hogy jövőre ennek érezni fogjuk hozadékát. Pozitívum, hogy több fiatal is bemutatkozott nálunk a 2004-es korosztályból, akiknek szintén gratulálok a mutatott teljesítményükhöz. Tőlünk többen is játszhattak az U17-es csapatban, ami szintén örömteli. 

 A teljes bajnoki szezont tekintve mennyire vagy elégedett?

A teljes szezont tekintve úgy gondolom, hogy elégedettek lehetünk. Az eredmény nem kérdés, a képzésben viszont biztosan maradtak még tartalékok. Ezeket meg kell találnunk és kiaknázni a lehetőségeinket, hogy minél komplexebb játékosokat tudjunk nevelni. Az első félévben többet tanultunk, a másodikban inkább csiszoltuk, stabilizáltuk a teljesítményünket. A csapat megmutatta, hogy a tanultakat remekül alkalmazza, illetve képesek vagyunk reagálni a nehezebb helyzetekre is. Fontos számunkra, hogy földön tartsuk a játékosokat, ezzel a bajnoki címmel egy részsikert értünk el, de jövőre már senki sem fog emlékezni erre. Nekünk a játékosok nevelése a cél, a felnőtt csapatba illeszthetőség lehetőségének a megteremtése. Ehhez józan ítélőképesség, józan gondolkodás szükséges.

Miben fejlődött ebben az évben a csapatod, miben kellene feltétlen előre lépni a következő szezonra?

Sokat fejlődtünk mentálisan, érettebb lett a gondolkodásunk. Nagy hangsúlyt fektettünk a stábbal a munkában való hit megteremtésére, a céltudatosság kialakítására. Aki profi játékos szeretne lenni, tudatába került annak, hogy ez napi 5-8 munkaórát is jelenthet majd a későbbiekben. Azt gondolom, hogy sikerült ráerősítenünk arra, hogy csakis a profi mentalitás hozhatja meg a profi szerződést. Az ezzel járó professzionális fizetést, az önmagukba való befektetési lehetőségként kell majd kezelniük. A minőségi táplálkozás, a különböző regenerációs lehetőségek, a konditeremben végzett minőségi plusz munka mind-mind hozzátartozik egy labdarúgó életéhez, amit saját maguknak kell majd megteremteni, ameddig el nem jutnak arra a szintre, ahonnan már a klub teszi ezt meg. A felelősség közös, nekünk edzőknek meg kell mutatni, hogyan tud dolgozni, fejleszteni magán egy játékos, neki viszont el kell végezni a meghatározott munkát. Ezen az úton haladunk és dolgozunk tovább. 

Kiket emelnél ki?

Először is kiemelném Erikát, akinek köszönhetően mindig tiszta öltöző fogadott minket. Rudi bácsit, Feri bá’-t és Istvánt, akik akkor is ott voltak és segítettek reggel a stadionban, ha reggel 6-kor kellett indulnunk idegenbe. Bettit, Szabinát, Sanyit, akik a felszereléseket rakták össze. Nyitray Andrist, aki nélkül senki nem értesülhetett volna az eredményekről. Benkovics Zolit, aki a sulit tartotta egyensúlyban. T. Nagy Ildikót, aki a sérülteket hozta rendbe, talán napokat, heteket felgyorsítva a rehabilitáción. Gábos Zolit és Kovács Gáspit, akik az edzések és mérkőzések előtt, illetve után is fáradhatatlanul masszírozták, frissítették a fáradt izmokat. A technikai vezetőnk, Varga Vanda nélkül nem lett volna jegyzőkönyvünk, buszunk vagy épp éhen-szomjan maradtunk volna idegenben. Magyar Geri nélkül erőtlenül mozogtunk volna a pályán. Erdei Sanyi bá’ rutinja és munkája elévülhetetlen, kapusaink számos bravúrt mutattak be idén. Király Dáviddal mindig meg tudtam beszélni az edzés részleteit, a csapat összeállítását, asszisztens edzőként mindig volt építő, hasznos gondolata. Név nélkül – mivel nem szeretnék kihagyni senkit – kiemelném azokat az edzőket, akik már dolgoztak ezzel a korosztállyal együtt korábban, mert mindannyiuknak megvan a szerepe ebben a bajnoki címben. Ez a KTE LA közös sikere. Mellettük természetesen az egész csapatot kiemelném! Köszönöm a játékosoknak az egész éves, lelkiismeretes munkát, nagy öröm és megtiszteltetés volt vezetőedzőként végig dolgozni velük ezt a szezont.

 

Szerző: KTE/kteakademia.hu