Széchenyi Márton örömmel csatlakozott az akadémia stábhoz

Az U16-os csapat élén is egy fiatal, ambiciózus edző veszi át a munkát. 

A 30 esztendős tréner már 2011 óta építgeti edzői karrierjét, immáron külföldi tapasztalatokkal is felvértezve csatlakozott a KTE Labdarúgó Akadémia stábjához.

Milyen úton jutottál el Kecskemétre?

Cegléden kezdtem az edzősködést még 2011-ben, ahol szépen fokozatosan jártam végig a korosztályokat U7-től U15-ig. Öt évet töltöttem ott, akkor kaptam egy ajánlatot a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiától, amit természetesen elfogadtam, így Csíkszeredára kerültem. Ez egy komoly szakmai előrelépés volt, U19-es edzőnek érkeztem. Jó szezont zártunk, szezon közben pedig Vágó Attila is csatlakozott a felnőtt csapathoz, aki felkért, hogy segítsem munkáját pályaedzőként. Akkor a harmadik ligában szerepeltek, emellett a tartalék együttest is vezettem. Egy teljes évet töltöttem ott, amikor Vágó Attila Veszprémbe került, akkor követtem. Kieső helyen vettük át az NBIII-ban a csapatot menet közben, sajnos nem sikerült elkerülnünk a kiesést, amit óriási csalódásként éltünk meg, de ez benne van az edzői pályában sajnos. A szerződésem megszűnt ezzel, de szerettem is volna hazatérni, így helyben kerestem a lehetőséget, amit végül Kecskeméten találtam meg. Új kihívás ez számomra, hogy most az U16-os korosztállyal dolgozhatok, annak külön örülök, hogy visszatérhettem az akadémiai rendszerbe.

Az akadémiáról mennyi információd volt előzetesen?

Tisztában voltam vele, hogy történt egy váltás, új szakmai irányvonalat határoztak meg. Ceglédiként mindig félve játszottunk a kecskemétiek ellen, mert nagyon jó utánpótlás bázissal rendelkeztek, nehéz volt ellenük. Reménykedem abban, hogy sikeres lehetek én is a csapatommal.

Több edzésen és felméréseken is túlvagy már a srácokkal. Miként halad az összecsiszolódás?

A viszony teljesen korrekt. Úgy látom rajtuk, hogy beleállnak a munkába, elfogadták a helyzetet, hogy új edzőjük van. Én is azzal kezdtem, hogy az ő érdekük is, hogy új impulzusukat kapjanak, nem azzal a céllal érkeztem, hogy az elődöm helyét elvegyem. Idén teljesen már feladatra készülünk, mint amit tavaly kellett megoldaniuk, az egy régiós bajnokság volt, ez pedig országos lesz. Az előző bajnokságban 3-4 jó csapat volt, itt viszont vélhetően 8-10 lesz. Ez a játékosok érdeke, én is örülök ennek. Ami a munkát illeti, eddig pozitív élményeim vannak. Fiatalok és dolgozni akarnak, közben persze feszegetik a határokat is, úgyhogy most kell összerázódunk az elején, hogy pontosan tudják ők is, mit várok el tőlük.

Fiatal tréner vagy, korban is közelebb állsz így hozzájuk. Mennyire előny, vagy hátrány ez?

Ezt én inkább könnyebbségnek érzem, talán jobban át is tudom érezni a problémáikat, hiszen korban közelebb állnak hozzám. Talán ők is jobban meg tudnak nyílni felém, bármivel fordulhatnak is hozzám. Csíkszeredán természetes volt, hogy a játékosok és az edzők magázódtak, itt már az első edzésen felajánlottam a tegeződést, természetesen a tisztelet megadása mellett. Fiatal és ambiciózus edzőnek tartom magam, aki bírja a terhelést, bízom benne, hogy őket is erre tudom nevelni.

Milyen célkitűzéseket határoztatok meg ennél a korosztálynál?

Utánpótlásról beszélünk, így a képzés alapvetően mindig az eredményesség elé kerül. Ettől függetlenül az nem igaz, hogy ne vágynánk győzelmekre a gyerekekkel. Nyomás alatt nem vagyunk az eredményességet illetően ebben a bajnokságban, de aki nem úgy megy fel a pályára, hogy legalább a dobogó közelében legyen, akkor azt nem is érdemes elkezdeni. Nekem is új még az U16-os mezőny, így télen már biztosan okosabb leszek az erőviszonyokat illetően, de az első ötöt szerintem látatlanban is megcélozhatjuk. Ami a képzést illeti, az akadémia biztosítja az ehhez szükséges kereteket. Van egy jó programunk, amit részleteiben is követnünk kell, ez így teljesen rendben is van.

Szerző: KTE/kteakademia.hu