Szabó Tibor: Közös munka egy játékos sikere

Interjú. 

A KTE LA számára hamarosan elrajtol a tavaszi szezon, ennek apropóján beszélgettünk hosszabban Szabó Tibor szakmai igazgatóval, aki a tervek és a célok mellett az eddigi szereplést is értékelte.

– Milyen év van az akadémia mögött?  

– Nagyon nehéz tavasz után vágtunk neki az új szezonnak, ennek ellenére a kitűzött alapcéljainkat elértük az eredményesség szempontjából is. A körülmények ismeretében elégedettek voltunk az év első felével. Az őszi szezonnak úgy mentünk neki, hogy szervezeti változtatásokra is szükség volt az MLSZ új versenyrendszere miatt: Lóczi Péter lett az operatív vezető, a scout vezető pedig Bódi Attila. Sajátságos struktúra, de az MLSZ is előír ilyen pozíciókat. Ebben az utánpótlás „piramisban” a B szintre kerültünk. Az A szinten 10 elit akadémia kapott helyet, alattuk helyezkedik el összesen 28 egyesület, a C szinten aztán 92, a mi megyénkben a Kiskőrös, a Szilády RFC, a KLC és a LUA Baja. Ami ránk nézve kötelező elvárás volt, hogy U7-U11-ig főállású edzőket kellett alkalmaznunk, nyáron ennek igyekeztünk megfelelni. Nagyszerű, ambiciózus stáb jött össze, érkezett Benke József, Kovács Zsolt, Filus Gábor, Kriss Zoltán, illetve a tavasz folyamán már nálunk dolgozott Rádi Zsolt és Fehérvári Noémi, akik szintén maradtak velünk. Örülök, hogy Prikidánovics Márk személyében egy korábbi akadémistánk masszőrként tért vissza a klub kötelékébe. Ősszel U14-től felfelé országos bajnokságban szerepelünk, U9-U13-ig régiós ligákban indulhattak csapataink, az U7-U8 pedig a Bozsik-programban érdekelt. A nehézségek ellenére tisztességgel végig tudtuk csinálni az őszt, hiszen a betegségek és a hiányzások minket sem kerültek el. Az eredménynél fontosabb volt az, hogy normális körülmények között le tudjuk most játszani a meccseket. Az U19 bejutott a B ligába, az U17, az U16 és az U15 szereplése reális. Az U14 nagyszerűen teljesített, hiszen második helyen állnak az alap csoportban. A többi bajnokságban nincs tabella, itt mindenki megfelelő időt tudott játszani, megkapta a fejlődéshez szükséges meccseket.

– Mi a fő feladata a B szinten a klubnak?

– Az a feladatunk, hogy a megyében felkutassuk a tehetséges játékosokat, képezzük őket, majd az iskolaváltás után az A szintre is tovább adjuk a legjobbakat. Nehéz helyzet ez, hiszen amellett, hogy ez a feladatunk, szeretnénk, ha a felnőtt csapatban is minél több helyi nevelés mutatkozzon be. A jó példák adottak, hiszen a közelmúltban Terbe Botond és Szalai József is bemutatkozott, azóta pedig profi szerződést kaptak a Vasasnál. Bodor Zoltán, Győri Benjámin, Győri Ábel, Hatvani Dániel már a felnőtt kerethez tartoznak, pályára is léptek. Mi azt szeretnénk, ha el is megy A szintre egy játékos, később visszatalálhasson hozzánk, akár itt induljon el a felnőtt pályafutása.

– Az iskolai és az óvodai program is igencsak felpörgött, miként mutatkozik ez meg a napi munkában?

– Ősszel elindult az ovifoci programunk, aminek Fűkő Péter a vezetője. Nagy elánnal vetette bele magát a munkába, így 15 intézménnyel vagyunk kapcsolatban, hétben heti egyszer foglalkozást is tartunk. A másik nyolc óvodába pár havonta visszalátogatunk és megnézzük, hogyan fejlődnek a gyerekek, tartunk egy-egy foglalkozást is. Nagyjából 280 gyereket figyeltünk meg, 50-et edzésre invitáltunk, közülük 20-an rendszeresen járnak az óvodai felkészítő edzéseinkre, illetve az U6-U7-es korosztályhoz. Az iskolai program keretein belül három iskolában, 21 osztályban tartunk heti egy testnevelés órát, illetve klubtól függetlenül az igazolt harmadikosoknak tartunk hetente egy dupla órát. Ez a program Pelikán István vezetésével zajlik, hét edző dolgozik folyamatosan, ők 23 órát tartanak meg. Közel 500 gyerek vesz ebben részt, 26 játékost már ki is választottunk, többen új igazolásként csatlakoztak hozzánk, de akinek még esetleg fejlődésre van szüksége, azokat is elirányítjuk a C és a D szint felé.

– Az igazolások terén mit mutatnak a számok, mennyien érkeztek, mennyien távoztak a szezon előtt? Mennyi játékosa van jelenleg az akadémiának?

–  70 játékos érkezett nyáron, ebből 18 új igazolás volt. 23 távozónk volt, közülük 6-an kerültek el akadémiára, 4-en NBIII-as csapathoz. Ez egy nagyon magas szám, de törekedtünk arra, hogy mindenhol megfelelő keret alakuljon ki, megfelelő képességű játékosokkal. Az akadémia létszáma így közel 260 fő jelenleg. Ebben a félévben 20 játékosunkat figyelte másik akadémia, illetve hívta el próba edzésre. Mi azt valljuk, hogy a játékosnak megadjuk erre az esélyt, ismerje meg a körülményeket, döntse el, hol teljesedhet ki legjobban a pályafutása. Ez egy nagyon nehéz döntés a szülő és a gyerek részéről is, de éppen ezért szeretnénk azt, hogy minél több információ álljon ehhez rendelkezésre.

– A gyerekek fejlődésével a stábnak is tartania kell a lépést, idén milyen képzéseken vesznek részt az edző kollégák?

– Fontosnak tartom, hogy mindig fejlődjünk és tanuljunk. Külön öröm így, hogy az UEFA C képzésre négy, az UEFA B tanfolyamra kettő kolléga jár jelenleg, Bódi Attila a scout képzést csinálja, míg az UEFA Youth B-re Németh Viktor jár. Megragadunk minden lehetőséget arra, hogy egyre jobbá váljunk.

– A piramis rendszer egyik célja, hogy folyamatosan felfelé áramoljanak a gyerekek. Mik a tapasztalatok, eljutnak Kecskemétre a megyéből a legjobbak?

– A megyében a négy C-s partnerrel megfelelő kapcsolatunk, Kiskőrösről és Kiskunhalasról is több játékos érkezett hozzánk nyáron. Ezt a vonalat szeretnénk tovább vinni, hiszen a tőlünk elkerülő játékosokat is pótolni kell, illetve minél több tehetséges játékost szeretnénk látni csapatainkban, hogy ténylegesen a legjobbakat tudjuk feladni az A szintre. A stratégia sikerességéhez minden egyesület kell, ezúton is köszönöm a munkájukat, illetve az ajánlásaikat, illetve azt, hogy játékosaikat elengedik hozzánk. Egy játékos sikere nem egyetlen egyesületen múlik, mi sem akarjuk ezt kisajátítani, mindenkinek benne van ebben a munkája.

– A tovább egyik „kikövezett” útja a Ferencváros lehet a klubok partnerkapcsolati megállapodásának köszönhetően. Mennyire sikerült tartalommal megtölteni a közös munkát?

– A Ferencvárossal kötött partnerkapcsolati szerződésnek köszönhetően elég szoros a viszonyunk. Ez az edzőmeccsek számában is megmutatkozik, illetve rendszeresen vesznek részt legjobbjaink a Fradi edzésein ismerkedő jelleggel. Nagyon nehéz út, hogy valaki eljusson a Ferencváros felnőtt csapatába, de nem lehetetlen. Mi azt gondoljuk, hogy aki erre predesztinált, annak sikerülhet, onnan pedig akár a BL-be vagy a magyar válogatottba is bekerülhet. Az első igazolás azóta Radnóti Dániel volt, aki átigazolt tőlünk a Fradihoz. Szépen fejlődik, utánpótlás válogatott, természetesen az is egy út lehet számára, hogy visszatér egyszer a KTE felnőtt csapatába védeni.

– Mit vársz a tavasztól?

– Tavasszal jó lenne, ha továbbra is nyugodt mederben zajlana a bajnokság, ne legyenek halasztások. Minimális elvárások vannak, reális célokat tűzünk ki. Minden korosztálynak meg kell őriznie a helyét az országos bajnokságban, a kis korosztályokban pedig színvonalas meccsekre törekszünk. Feladat még, hogy megtaláljuk a kiöregedő U19-es játékosok helyét. A 2003-asok közül Hatvani Dani tavasszal Dabason futballozik majd, de reményeink szerint nyártól helyet szerez magának a KTE felnőtt keretében. Akik nem tudnak, azoknak is igyekszünk megfelelő csapatot találni, figyelembe véve azt is, hova mennek tovább tanulni. A célunk az, hogy közösen húzzuk előre ezt a klubot a szülőkkel és a szurkolókkal. A mottónk: A Mi klubunk, a közös álmunk, a Te jövőd. Ez klub a szurkolókért és a játékosokért van, egy közös családnak kell tekintenünk magunkat a szülőkkel együtt. A közös álmunk, hogy minden játékosból kihozzuk a megfelelő szintet, illetve a száz százalékot, ami garantálja számukra a sikeres jövőt a labdarúgásban.

Szerző: KTE/kteakademia.hu