Szabó Tibor: Érezzük a felnőtt csapat jó szereplését

Interjú. 

A 2022/2023-as szezon csapatszintű értékekéseit a nyári szünetben már sorra vettük edzőinkkel, a nyári munka elindulásával pedig már Szabó Tiborral, a KTE LA szakmai igazgatójával a jövőbe is előre tekintettünk.

– A korosztályos csapatok edzőivel minden csapat szereplését értékeltük már, de hogyan láttad szakmai igazgatóként az előző idényt?

– A fő célunk az volt, hogy olyan körülményeket biztosítsunk a gyerekeknek, melyben fejlődhetnek. Ez meg tudott valósulni. Az alsó szekciókat nézve, U7-U11-ig nagyon jó versenyzési lehetőségek voltak adottak, a Bozsik-program, az MLSZ bajnokság és a Dunamenti Liga is színvonalas volt. Az U12 és az U13 országos bajnokságban szerepelt már, nagyon erős ellenfelek ellen, U14-től felfelé ugyancsak adott volt a bajnoki rendszer. A pozitívumok kapcsán mindenképpen ki kell emelni Baranyi Zétény válogatott meghívóját, Baranyi Dominik és Pulai Péter szintén a szövetségi edzők látókörében van, kaptak már lehetőséget a bizonyításra. Örülök, hogy ebben az évben a 2004-es fiatalok nagy része az NB III-as csapatban a felnőttek mezőnyében is bemutatkozhatott. A fejlődés lehetősége tehát adva van.

– Szóba került a tartalékcsapat már, mint egy átmenet a felnőtt futball világába. Az akadémia nézőpontjából vizsgálva, hogyan vált be az NB III-as gárda?

– Sikeresnek értékelem az első évet. Az eredmény számunkra az volt, hogy bennmaradjunk, ez sikerült, így újra versenyeztethetjük az NB III-ban a fiatalokat. Kiöregedő ifisták, illetve korábban akadémiánk kötelékében futballozó játékosok is visszatértek, nekik ez egy jó lehetőség volt. A 2005-ös játékosok szintén sokat edzettek az NB III-as gárdával. Ez a lényeg, hogy fiataljaink kóstoljanak bele időben a felnőtt futballba, ráadásul amikor visszajátszók vannak, akkor az NB I-es szintet is testközelből érezhetik. Lemérhetik, hol tartanak.

– Milyen koncepció szerint zajlik tovább a munka?

– Ezt a vonalat szeretnénk követni az NB III-as csapatnál, amit elkezdtünk. Most főleg a 2004-es korosztályra építünk majd, vélhetően néhány 2003-as játékos is marad. Csatlakoznak a 2005-ös születésűek, de 2006-os fiatalok is bekapcsolódnak már az edzésekbe. Kicsit szűkebb volt a nyári szabadság így, de egyik játékoson sem láttam azt, hogy ezt bánná, hiszen erősebb szinten tudnak edzeni. A keret természetesen továbbra is úgy fog összeállni hétvégente, hogy NB I-es visszajátszókkal számolhatunk, de a fiatalok ebben az esetben sem maradnak játéklehetőség nélkül, pályára léphetnek az U19-ben is.

– Hogyan indul el számotokra a nyári munka az utánpótlásban?

– A felkészülés tulajdonképpen már a második hetébe lépett, jelenleg U12-től U19-ig zajlanak az edzések. Július 31-én kapcsolódik be az alsó szekció, itt a családi nyaralások miatt picit nehezebben indulunk el mindig. Azért is kezdünk július végén, hogy a szülőkben is minél jobban tudatosodjon, hogy az augusztus már a felkészülés jegyében kell elteljen. Annak nagyon örülök, hogy a nyáron sem állt le teljesen az élet, folyamatosan nagy létszámmal zajlottak a nyári táborok. Kuriózum a tehetséggondozó táborunk, mely nagyon népszerű volt, rengeteg tehetséges fiatalt ismerhettünk meg a régió és megye különböző klubjaiból érkezve. Kitűnő munkát végeztek a táboroztató edzők, biztos vagyok benne, hogy a jövőben sok fiatalt láthatunk ennek is köszönhetően egyszer lila-fehérben. 

– Milyen célokat határoztatok meg a következő idényre, illetve történnek-e változtatások akár az MLSZ részéről a versenyrendszerben?

– A célunk a képzés és a nevelés, ez a filozófia nem változik. Szeretnénk minél több játékost adni akár az A-szintre, akár a profi világba. Szeretnénk elérni, hogy a játékosaink megmaradjanak a labdarúgásban, illetve a labdarúgásnak, jól érezzék magukat, akarjanak fejlődni és továbblépni. Mindezt úgy, hogy élvezik is a focit, mert ez a legfontosabb. A bajnokságokban történt változás, U16-tól felfelé megszűnik a tavaszi három csoportos rájátszás, a 12 csapatos bajnokság 11-11 mérkőzéssel megy le ősszel és tavasszal is. Az MLSZ a versenykiírásba tette bele, hogy több korosztályban is 6 nemzetközi meccset kell lejátszani a szezon során, ezért is csökkent a bajnoki fordulók száma. A tavalyi évben is voltak nemzetközi mérkőzéseink, tornákon is részt vettünk, így csak erősíteni kell ezt a vonalat.

Mekkora a mozgás az utánpótlásban?

– B-szintű Tehetségközpontként az is feladatunk, hogy az A-szintnek is neveljünk, ezen a nyáron egyelőre öt tehetségünk ment el ebbe az irányba. Az érkezők oldalán olyan 30-35 játékossal számolunk, ebben benne vannak a kisebb korosztályok is. Annak örülünk, hogy az NB I-es gárda jó szereplésének hála egyre népszerűbbek vagyunk, illetve jobb a megtartó erőnk is. Nemcsak a megyében, hanem a régióban is. Sok játékos szeretne ide kerülni, mi pedig mindig azt vallottuk, hogy olyan játékosokat akarunk hozni az utánpótlásba, akik ténylegesen itt szeretnének játszani. Nem célunk a csábítás, vagy a rábeszélés, de egy tiszta képet szoktunk festeni arról, hogyan lehet szerintünk eljutni a profi futballig, utána a szülő és a gyerek eldönti, milyen irányba akarnak menni. Főleg Bács megyében szeretnénk minél erősebb kapcsolatot kiépíteni a klubokkal, hogy működképes, egymás tiszteletén alapuló együttműködések jöjjenek létre. Így az elhivatott és ügyes gyerekek bekerülhetnek a mi rendszerünkbe is, ami plusz fejlődési lehetőséget ad nekik.

– Lesznek-e változások a stábban?

– Igen, de minimálisak, hamarosan véglegessé is válnak. Most lehetőségünk adódik bővíteni stábunkat, szeretnénk gyógytornászt hozni az utánpótlásba még, az egyéni képzésbe bevonni egy új szakembert, plusz kapusedzőt alkalmazni. Augusztusban lesz egy Double Pass nyitóértekezlet, a szezon során pedig újra auditálni fogják az akadémiát. Megtudjuk, hogy miben kell még fejlődni, hogyan működünk most, ami szintén egy fontos visszaigazolás lesz.

Szerző: KTE/kteakademia.hu