Szabó Tibor: Biztosan nem tud olyan megoldás születni, ami mindenkinek jó

A szakmai stáb otthoni edzésprogramot rakott össze.

Talán a fiatalok számára a leginkább fájdalmas a kialakult helyet, hiszen egy időre biztosan le kell mondaniuk a meccsekről és az edzésekről. Szabó Tibor szerint nagy kihívás jelent ez az edzők számára is, hiszen folyamatosan tűzben kell tartaniuk a gyerekeket, hogy ne kezdjék nagy lemaradással később a közös munkát.

Szakmai igazgatónk szerint kihívásokkal teli időszak lesz ez a gyerekeknek és az edzőknek is

Szokatlan helyzetbe kerültek az akadémia csapatok is, hogyan próbáljátok szakmailag áthidalni ezt az időszakot?

Bajnoki mérkőzések után voltunk éppen, amikor már felfüggesztették a bajnokságot, a hétfői edzésekre már nem került sor. Próbálunk olyan feladatokat és edzésprogramokat küldeni a gyerekeknek, amilyen terhelést egyébként is kapnának. Három részre szedjük szét ezt a programot, van egy futásra épülő, van egy labdás, illetve egy törzserősítő rész. Ez a program picit eltérő a korosztályoknál, U14-től U19-ig már készen van, el is küldtük nekik. Az U13-U12 számára most készül. Aki nem tudja megoldani, hogy kimenjen futni, annak egy kardiós edzést raktunk össze. A kisebb korosztályokban még szintén készülőben van a konkrét program, de az edző kollégák már küldtek ki azért különböző labdaérzékeléses feladatokat.

Ez egy stabil programot jelent minden hétre?

Igen, a program maga stabil lesz, de a terhelés szempontjából változhatnak a számok.

Meddig látod kivitelezhetőnek ezt a megoldást az utánpótlásban?

Nehéz időszak ez, véleményem szerint egy hónap után ez már nagyon nehezen lesz fenntartható. Másrészt ennyi kiesés csapatedzés nélkül szintén sok idő, utána nagyon nehéz lenne elkezdeni a bajnokságot. Én ezt az egy hónapot látom vízválasztónak, ha ennyi időn belül el tudnánk újra kezdeni, akkor talán lehetne pótolni a kiesést ebben a szezonban is. Ez a gyerekeknek igazán nagy kihívás most, hogy miként tudják megoldani ezeket az edzésprogramokat. Nekünk edzőknek is az persze, hiszen próbáljuk őket arra ösztönözni, hogy csinálják folyamatosan, hiába nincsenek meccsek.

Lesz elméleti része is munkának?

Igen, nemcsak erőnléti képzésben gondolkodunk. Ezt az időt ki lehetne használni arra is, hogy a taktikai dolgokat is fejlesszük, például különböző videók összevágásával.

Mi lenne a megoldás a bajnokságok befejezését illetően szerinted?

Biztosan nem tud olyan megoldás születni, ami mindenkinek jó. Véleményem szerint talán a legjobb döntés most az lenne az utánpótlásban, ha itt lezárnánk a szezont, bajnokok és kiesők nélkül. Az utánpótlásban nem az eredmény számít úgysem elsősorban. Egészségesebb lenne tiszta lappal indítani a szezont, nem összesűríteni nyárra a bajnokságot. Ebben az esetben időben el lehetne kezdeni egy normális felkészülést a következő szezonra. 

Szerző: KTE/kteakademia.hu