Nagyobb átjárással, csak a saját eredményeiket viszik majd a korosztályok

Íme, az új bajnoki rendszer.

Három korosztályos bajnokság lebonyolítása is megváltozik nyártól, az új versenykiírás gyökeresen átalakítja U16-tól U19-ig az eddig megszokott rendet. Az új forma ezzel együtt több szempontból is igen pozitív elemeket tartalmaz.

24 csapatos mezőny

Nyártól megszűnik az első és másodosztály, gyakorlatilag összeolvadnak a bajnokságok. Az eddigi 8-as kiemelt liga, illetve a 16-os NBII. ősszel kétszer 12 csapatra, majd tavasszal háromszor 8 csapatra bontva versenyezhet. A kiemelt liga együtteseihez négy másodosztályú együttes csatlakozhat a csonka szezon összevont, U17-es és U16-os eredményei alapján. Ősszel egy kört (11 mérkőzés) teljesítenek a csapatok, majd tavasszal oda-vissza (14 mérkőzés) játszanak a csoportokban.

Könnyebb átjárás, folyamatos motiváció

Az MLSZ versenykiírása szerint ősszel egy-egy 12 csapatos Kiemelt, illetve Alap csoportban zajlanak a küzdelmek, majd tavasszal a helyezések alapján A, B és C jelű nyolcasok folytatják a versenyt. A lebonyolításnak köszönhetően folyamatosan adott lesz a motiváció a csapatoknak úgyis, hogy a kiesés elleni harc (1 klub búcsúzik) csak az utolsó nyolcast érinti már a szezon második felében. Az A-csoport nyolcasa a bajnoki címért harcolhat, a B-ben az első négy hely megszerzése lesz a cél a következő szezon kiemelt státusza miatt, míg a C-ben a kiesés elkerülése a cél. Fontos kiemelni, az őszi szezon után szinte teljesen új bajnokság kezdődik, ugyanis a csapatok csak az elfoglalt pozíciójuk alapján visznek tovább pontokat, ez helyezéstől függően 6, 5, 4, 3, 3, 2, 1, 0 pont lehet a nyolcasokban.

Mindenki a saját eredményeit viszi tovább

Fontos és abszolút pozitív újítás a rendszerben, hogy a korosztályok saját eredményeik alapján nyernek besorolást a következő évi bajnokságokra. Gyakorlati példával szemléltetve ez azt jelenti, hogy amennyiben az U17 kiharcolja, hogy a kiemelt 12-ben szerepeljen, akkor U19-es korosztályba lépve ide is kerülnek. Ami korosztályos csapatainkat illeti, az U19, az U17 és az U16 is az Alap csoportban kezd ősszel, a kiemelt státuszhoz itt is, majd tavasszal a középső nyolcasban is az első négyben kellene végezniük. Szabó Tibor már elmondta, a céljuk első körben minden korosztályban az lesz, hogy ősszel négy között végezzenek. 

Az U15 és az U14 esetében részben változik a rendszer, itt csapataink nyártól is az élvonalban szerepelnek majd. Az U15-ös bajnokságból már szintén a saját jogon megszerzett eredményekkel lépnek tovább a csapatok, a 24-es, U16-os mezőnybe, erre az első 14 helyezett csapatnak lesz automatikusan lehetősége, míg a 15-16. helyezett osztályozót játszik a régiós bajnokságok legjobb második helyezettjeivel. Az U15-U14 kiírás rendszere nem változott meg ugyanakkor a kiesést illetően, továbbra is az összevont eredmények alapján lesz két búcsúzó a szezon végén, tehát az U14 és az U13 következő évi besorolásáról a régi elv szerint születik döntés. 

Szerző: KTE/kteakademia.hu