Nagy sikere volt ősszel az MLSZ iskolai programjának

Lóczi Péter foglalta össze az első félév tapasztalatait.

Szeptemberben több megyeszékhelyen is elindult az MLSZ iskolai fociprogramja, így Kecskeméten is, ahol a szakmai munkát a KTE LA edzői látják el. Három intézményben, a Református Általános Iskolában, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában és a Zrínyi Ilona Általános Iskolában startolt el a program, mely során Pelikán István, Verebélyi Gábor, Kovács Tamás és Lóczi Péter tartott foglalkozásokat, utóbbi koordinátorként foglalta össze az őszt.

Milyenek az első hónapok tapasztalatai?

Mindhárom iskolában nagyon jó volt a fogadtatásunk, a tanítók és a technikai személyzet – gondolok itt a portásokra, a takarítókra és a gondnokokra is – rendkívül kedvesen és segítőkészen álltak a munkához. A gyerekek nagyon várják a „fociórát”, lelkesen, koncentráltan, fegyelmezetten dolgoznak. Egy külön élmény, egy plusz impulzus ez nekik. A vírushelyzet és a teremfelújítások miatt néha nehezebben ment a foglalkozások megtartása, de bízunk benne, hogy januártól gördülékenyebben mehet tovább minden. Azt mindenképpen kiemelném, hogy nagyon jó a kommunikáció az iskolákkal, mindenről kölcsönösen értesülünk.

Koordinátorként hogyan értékelnéd a program fogadtatását?

Ahogy említettem is, mindenki jól fogadott minket. Mindhárom intézményben voltam bent órán, a Rákócziban speciális a helyzet, hiszen Kovács Tomi eredendően is ott tanít, hatalmas segítség ez, hiszen mindenben segít, mindent intéz és koordinál. Ugyanezt elmondhatom a másik két intézmény kapcsán is, a testnevelő kollégák mindenben partnerek. Őszintén mondom, hogy sokkal pozitívabb a program megítélése, mint ahogyan azt előzetesen akár én is vártam. A tanító nénik is aktívan segítenek, trikót osztanak, pakolnak és fegyelmeznek is természetesen, ha szükség lenne rá. Ők is részei a csapatnak, emellett örülnek annak, hogy 45 perc aktív tevékenységgel gazdagodtak a gyerekek.

Szakmai szempontból mit tartalmazott az ősz?

A felszerelések és a körülmények ideálisak, a gyerekek vevők a focira. Nagyon kellemes meglepetés és öröm mindannyiunk számára, hogy a lányok különösen ügyesek és fogékonyak. Ami a szakmai részt illeti, próbáltuk a 45 percet labdaérzékfejlesztő gyakorlatokkal, játékos sorversenyekkel, kisjátékokkal, három-három elleni játékokkal kitölteni, ezek mindig szerepelnek gyakorlatilag a programban. Heti egy alkalommal találkozunk minden osztállyal, ami nem sok idő, de próbáljuk kihasználni a kereteket és minden technikai játékelemre sort keríteni.

Mennyi osztálynak tartotok most foglalkozást?

Összesen két évfolyamban és húsz osztályban vagyunk bent, ez jövőre további tíz osztállyal fog bővülni.

Szerző: KTE/kteakademia.hu