Kovács Tamás: Dicséret illeti a gyerekeket

U7-es értékelés.

A KTE LA U7-es csapata is lezárta a 2021/2022-es szezont, ennek végeztével Kovács Tamást kértük fel egy értékelésre.

– Milyen célokkal indultatok tavaly nyáron?

– Az érdeklődés felkeltése a sportág iránt, a játéköröm kialakítása, az ügyesség fejlesztése, a labdával való kapcsolat kialakítása volt a fő szempont, emellett a labdarúgás alaptechnikájának elsajátítása, kreativitás, egyéni megoldások döntő szerepe a mérkőzéseken. A képzés minden része és formája gondolkodásra és gyors döntésre kényszerítő motivációs játék legyen. A tavaszi szezon fő célja már a következő évre való felkészülés volt, a 4+1-es játékrendszer megismerése, a nagyobb pályamérethez való szoktatás volt.

– Hogyan értékeled a szezont?

– Az idei évet az előzővel ellentétben sokkal gördülékenyebben kezdtük. A tavalyi toborzásnak köszönhetően több játékossal már korábban együtt dolgoztunk, így nem a „nulláról” kezdtük a képzést. Új játékosok közben folyamatosan csatlakoztak a kerethez. Nagyon nagy előrelépés, hogy két edző foglalkozik egy-egy korosztállyal, így több figyelem fordul egy-egy gyermek felé és a differenciált edzésekre is adott a lehetőség. Ezekre főként a tavasz folyamán volt szükség, amikor az óvodás korosztály egy héten egyszer becsatlakozott hozzánk. A legfontosabb célkitűzéseinket sikerült elérnünk az év folyamán, mivel a gyerekek szívesen jöttek edzésre, a jó hangulat, a játék öröme és szeretete jellemezte a foglalkozásokat. Ebben az évben az edzések mellett Bozsik-programokon és különböző tornákon, felkészülési mérkőzéseken vettünk részt. A gyerekek hozzáállása, motivációja dicséretet érdemel, ügyességük sokat fejlődött, egyre jobb barátságban vannak a labdával. Egyéni játékban sokat léptek előre, bátran kezdeményeznek a pálya minden területén. A tavasz folyamán az egyéni játék mellett egyre többször építették a támadásokat két-három játékos együttes közreműködésével. A fejlődésük érdekében többször játszottunk idősebb ellenfelekkel a következő korosztály pályaméretén (40x20-as pályán) 1+4-es játékrendszerben. Több környékbeli településen lakó játékos is velünk edzett a tavasz folyamán, akik erősítést jelentenének a keretnek.

– Kiket emelnél ki?

– Összességében hatékony volt ez az év, a korosztályban a legtöbben alkalmasak összetettebb feladatok megértésére és végrehajtására. A legnagyobb fejlődésen Pelikán Zétény, Sallai Sámuel és Seben Pál ment keresztül az év során, akik sokkal bátrabban, kezdeményezőbben játszanak, emellett a párharcokat is felvállalják. Palkovits Barnabás és Gulyás Lóránt mezőnyben és a kapuban is jeleskedett, ügyes dolgokat vitt véghez. Az év során egyenletesen kiemelkedő teljesítményt Kovács Marcell, Filutás Ákos, Mátis Nikolász, Papp Zsombor nyújtott, akik az egyéni kezdeményezések mellett kombinatív játékban és labdaszerzésben is jeleskedtek. Augusztusban indul a felkészülés. A korosztály nagyobb pályán, más létszámban a Pelikán István, Kovács Zsolt edzőpárossal folytatja a képzést. Sok sikert és élményt kívánok hozzá mindenkinek!

Szerző: KTE/kteakademia.hu