Kislőrincz György célja az, hogy folyamatos fejlődés jellemezze az akadémiát

A KTE LA ügyeveztőjével beszélgettünk. 

A KTE Labdarúgó Akadémia ügyvezetője egyelőre elégedett az eddig elvégzett munkával, de még sok feladat vár az akadémia stábjára ebben a szezonban, hiszen 2019 elején ismét Double Pass audit lesz Kecskeméten is.

Több változás is volt az akadémia életében, ami a lényeg, hogy a KLC-ből kiválva már önállóan működik az elitképzés a KTE színeiben. Az ügyvezetői pozíciót július elején vetted át, foglaljuk össze kicsit azt, hogy mi is változott, miként is néz most ki az akadémia vezetése?

Először is szeretnék köszönetet mondani S. Juhász Attilának, hogy ebben a formában elindulhattunk, mert annak idején egy nehéz helyzetben kellett helytállnia, hogy az akadémia megmaradjon Kecskeméten. A városnak, a Hírös Sport Nonprofit Kft.-nek is köszönettel tartozom, hiszen a labdarúgás egy olyan dolog, mely a mindennapok részét képezi, örömteli, hogy polgármester asszony, illetve az önkormányzat sportvezetői is beálltak a futball utánpótlás mögé, illetve támogatásukról biztosítottak! Előrelépés történt a stábban is, én az ügyvezetői feladatokat vettem át, a legnagyobb név azonban Nyilas Elek, volt válogatott labdarúgó, aki az akadémia sportigazgatója lesz. Telek Zoltán, a felnőtt csapat ügyvezetője a gazdasági igazgatói feladatokat látja el, S. Juhász Attila pedig technikai igazgató lesz. Ki kell emelnem szakmai igazgatónkat, Szabó Tibort, aki a felnőtt csapat vezetőedzői feladatait is ellátja, rengeteget dolgozik a kecskeméti futballért, benne látjuk a szakmai továbblépés garanciáját. Újdonság, hogy egy 7 fős szakmai bizottságban történnek meg azok a stratégiai döntések, amelyek a rövid és a hosszú távú céljaink eléréséhez szükségesek.

Rögtön egy komoly feladattal kezdődött a nyár, hiszen augusztus 10-ig tartott a Double Pass ellenőrzéshez szükséges dokumentáció leadási határideje. Várhatóan 2019 elején kerül sor a kecskeméti auditra. Mit kell erről tudni?

Ismét az az időszak jön, amikor a belga rendszer szerinti ellenőrzések történnek majd, ennek következtében kialakul egy új besorolás. Reálisnak kell maradnunk, a kirakatban lévő elitakadémiákhoz butaság lenne hasonlítani magunkat, de a kecskeméti utánpótlás így is a térség meghatározó intézménye. Azt a regionális feladatot, ami véleményünk szerint eddig bevált, azt szeretnénk folytatni és kiterjeszteni, így továbbra is érdemes lesz idejönnie a fiataloknak, hogy akár innen feljebb lépve a nagy klubokig jussanak el álmaikat megvalósítva.

Több fejlesztés is zajlott a közelmúltban, mi várható a közeljövőben?

Az tudható volt eddig is, hogy pályagondjaink vannak, de ez az egész kecskeméti labdarúgásra igaz. Ebben történt előrelépés a két új pálya átadásával, illetve az atlétika pálya építése is pályabefordításokkal jár majd, műfüves pályával is növelhetjük a területet. Megnövekedett a gyereklétszám, illetve labdarúgó infrastruktúra fejlődése is egy olyan terület, aminek részese a város. Az öltözők is megújultak, a régi sárga öltözőt hamarosan birtokba vehetik a gyerekek. A Tó Hotelhez az önkormányzati önrész adott, a minisztériumi döntések a téli időszakban szoktak megtörténni a fejlesztésekről. A felnőtt csapat jó szereplése lehet függvénye a stadion megújulásának, amennyiben erre is sor kerülne, úgy egy komplex, méltó labdarúgó központ alakulna ki Kecskeméten. 

Mi az, amiben máris sikerült előrébb lépni?

Már az utóbbi pár hónapban sokat léptünk előre. Az iskolákkal folyamatos tárgyalásban voltunk, partnerek voltak, így sikerült megszüntetni a nulladik órát. Így 8-kor kezdődnek a reggeli edzések, ami tartalmilag és minőségileg is segítheti a munkát. Nyáron két korosztály is elmehetett edzőtáborba, ami korábban egyáltalán nem volt jellemző, ezt szeretnénk minél több csapatra kiterjeszteni a jövőben, hogy közösségépítő élményekkel gazdagodjanak a gyerekek, a klub szellemiségét is minél jobban átadva. Előrelépés történt a nyári akadémiai étkeztetésben is, ami szintén egy fontos terület volt számunkra. Nemzetközi tornákat akarunk szervezni, melyek a térségben kiemelkedő színvonalat képviselnek. A Nottingham Forest adott már ígéretet arra, hogy egy pünkösdi tornára eljönnek, hasonló dologban állapodtunk meg az angol Brooke House College akadémiával is. Velük, a szabadkai csapatokkal, valamint az NBI-es utánpótlás klubokkal kiegészülve, minőségi tornákat rendezhetünk, melyek jó hírünket viszik, örök élménnyel ajándékozzák meg a gyerekeket.

Együttműködési megállapodás is hamarosan kialakulhat egy angol akadémiával. Ez pontosan mit tartalmaz majd?

A hetekben még fordítás alatt van az együttműködési szerződés, ami közös szakmai fejlődést biztosíthat oda-vissza. A játékosoknak nyelvtanulási, fejlődési lehetőséget, de akár csak élményt is jelenthet egy-egy kint eltöltött időszak. Személyes tapasztalataim is vannak az intézményről és elmondhatom, hogy belső motivációból és akaratból van mit tanulnunk ezen a területen. Kerestek egyébként játékost idén nyáron is, így ezen a téren minden évben adott lehet 1-2 fiatal magyar futballistának a kiugrási lehetőség, a szigetország megismerésére. Más külföldi akadémiáról is szó van már egyébként.

A terveknek megfelelően halad egyelőre a munkával a KTE LA?

A nem mindennapi átigazolási létszám nagyon leterhelt minden kollégát, de ennek ellenére elégedett vagyok a felsorolt fejlődési területekkel, de természetesen még van hova fejlődni, kezdésnek azonban sokat tettünk a gyerekekért. Személy szerint nekem Tiszakécskén is van még feladatom, s mivel maximalista vagyok, hiányérzetem van bizonyos területeken, ezért hamarosan döntési helyzetbe kerülök, hogy melyiket viszem tovább teljes gőzzel.

Szerző: KTE/kteakademia.hu