Király Dávidot fiatalon fogta meg az edzői pálya, nagy lehetőség számára az U17

Fiatalt tréner került az U17-es csapathoz is. 

Az U17-es csapatnál egy fiatal, mindösszesen 23 éves tréner veszi át a munkát Király Dávid személyében. Fiatal kora ellenére már évek óta az edzői pálya élvez prioritást számára, most nagy esélyt kapott a KTE Labdarúgó Akadémián, hiszen megelőzte saját terveit is ezzel a váltással.

Milyen út vezetett számodra a KTE Labdarúgó Akadémiáig?

Hódmezővásárhelyen kezdtem, óvodások mellett voltam segítő, egy évvel később kerültem Mórahalomra, ahol másfél év alatt dolgoztam az U7 és az U9 mellett. Innen mentem tovább a Szeged 2011-hez, itt az U9, U10 és U13-as korosztálynál számítottak rám.

Nagyon fiatalon vágtál bele az edzői pályába, hogyan jött ez az elhatározás?

Játékosként voltak negatív élményeim, végül jött a lehetőség, hogy kipróbáljam magam edzőként is. Nagyon megfogott, így maximálisan emellett döntöttem, a futball háttérbe is szorult. Ami nekem nem is adatott meg, azt szeretném edzőként megadni már a játékosoknak.

Miként került képbe Kecskemét?

RUK tornákon szerepeltem a szegedi válogatottal, az edzéseken pedig Tóth Ákos figyelte a munkánkat, akivel sokat beszélgettünk és elégedett is volt. Az egyik torna után már tapogatózó érdeklődés történt, de végül nyáron keresett meg Szabó Tibi. Gyorsan jött a lehetőség, de egy hét alatt el is dőlt a dolog.

Új kihívás lesz ez neked, milyenek az eddigi tapasztalataid az U17-es csapattal?

Eddig teljesen pozitív. Kicsit tartottam az elején a köztünk lévő szűk korkülönbségtől, de „befogadtak”, megadják a tiszteletet ugyanúgy, ezzel tehát semmi probléma nem volt. Nem is gond talán az, hogy korban ennyire közel vagyunk egymáshoz, mert talán jobban tudom látni és kezelni azt, hogy nekik milyen problémáik lehetnek, egyáltalán miként is állnak a világhoz most. Az első héten nagyon szépen dolgoztak, igénylik is a munkát, úgyhogy öröm velük dolgozni. Remélem, ez kitart a bajnokság végéig.

Ez egy kiemelet korosztálynak mondható, mit határoztatok meg a célok terén?

A képzést helyezzük előtérbe, a szakmai stáb is ezt vallja. A korosztályban legalább 3-4 olyan játékos van, akik rövid időn belül a felnőtt csapat keretéhez tartozhatnak, akár magasabb szintre is léphetnek. Őket is úgy kell felépíteni, hogy meg tudják állni a helyüket. Nincs eredménycentrikusság, egyelőre én is ismerkedem majd a mezőnnyel, de látatlanban az első 6-ot céloznám meg. A legfontosabb azonban a srácok egyéni, illetve csapatszintű fejlődése.

A kecskeméti közegről milyenek az eddigi tapasztalataid?

Jobb helyre szerintem nem is kerülhettem volna, a kollégák nagyon segítőkészek szakmai és egyéb technikai kérdésekben is. Sokat kommunikálunk, pozitív számomra, hogy az én véleményemet is ugyanúgy kikérik és meghallgatják. Szerintem egy nagyon jó edzői stáb állt össze az akadémián, így öröm dolgozni.

Mennyire volt számodra nagy ugrás ez?

Próbáltam tudatosan megtervezni egy edzői életpálya modellt magamnak, ebben az akadémiai szint még egy későbbi cél volt. Az élet mindig okoz meglepetéseket és kihívásokat, amiket én nagyon szeretek. Szeretném magam folyamatosan fejleszteni, 3-4 éven belül az A-licencet is megszerezni.

Szerző: KTE/kteakademia.hu