Gyagya Attila volt akadémiánk vendége

Korábbi játékosunk nyíltan beszélt karrierjéről és tapasztalatairól. 

A KTE bajnok és kupagyőztes ikonját aligha kell bemutatni Kecskeméten, hiszen 9 sikerekben gazdag évet töltött el a klubnál. A még mindig aktív, az NBIII-as Ménfőcsanakban futballozó védő pályája nem mindig a sikerekről szólt, Erdélyből Magyarországra érkezve a megye I-ből, munka mellett küzdötte fel magát a profi világba. Tapasztalatait egy prezentációval egybekötve igyekszik átadni a fiataloknak.

Gyagya Attila mindig egy olyan játékos volt a KTE öltözőjében, akihez a fiatalok bátran fordulhattak kérdéseikkel, sok ifjoncot vett a szárnya alá, akik mára NBI-es és NBII-es játékosokká váltak. „Gyagyus” pontosan tudja, milyen nagy áldozatokat követel a profi futball, hiszen nagyon fiatalon hagyta ott a máramarosszigeti családi házat, majd a Steaua Bukarestből Magyarországra érkezve a megyei labdarúgásban találta magát. Munka mellett futballozva, többek közt a hetényi pályától jutott el az NBI-ig.

„27-28 éves korom óta én feleltem a fiatalok beépítéséért a nagycsapatban, ez kezdődött ugye a KTE-nél, de így volt a ZTE-nél és a Győrnél is. Valamilyen szinten az én feladatom volt az, hogy segítsek nekik megtalálni a helyüket a csapatban, de utána is azt vettem észre, hogy ezek a fiatalok még a későbbiekben is többen kerestek, tanácsokat kértek. Gondolok itt akár az étkezésre, karrier építésre, illetve az élet és a futball egyéb területeire. Ezáltal jött ez az ötlet, hogy összerakom egy prezentációba azokat az dolgokat, amik szerintem elengedhetetlenek, illetve nagyon szükségesek ahhoz, hogy egy fiatal játékos sikeres pályafutást futhasson be. Ennek 80 százaléka teljesen saját példa és tapasztalat, 20 százalék olyan, aminek én magam is utána olvastam, hiszen például arra már én sem feltétlen emlékszem, hogy 19 évesen miként működött az agyam, nem mostanában volt.” – mondta a már 37 esztendős KTE legenda.

Gyagya Attila úgy érzi, hogy a futballban egy olyan területet sikerült megtalálnia, amit abszolút magáénak érez, saját példákból okulva tud tanácsokat adni. Több klubtól is kapott már pozitív visszajelzéseket, örömmel is viszi prezentációját mindenhova, akadémiánkon az U19-es korosztály hallgatta végig előadását.

„Sok érdekes dolognak olvasok utána most is, ezzel egyébként egyre több emlék jön vissza nekem is, ezekkel bővítgetem ezt a prezentációt. Először Győrben kértem lehetőséget erre, ahol pozitív fogadtatása volt, jók voltak a visszajelzések. Utána jött most Kecskemét, de jártam már a Fradinál, ahol a hetekben kerülhet sor erre az előadásra, valamint Szombathelyről is van már ígéretem. A tegnapi napot is sikeresnek ítélem meg, úgy szoktam ezt mondani, hogyha már csak egy-egy tanács beugrik később a srácoknak, amitől pozitív döntést hoznak, akkor már volt értelme. Ez is a cél, ezért is nem úgy akarom nekik ezt előadni, mint egy tanár, hanem mint egy csapattárs” – folytatta Gyagya.

A 37 éves középhátvéd úgy érzi, mindenképpen egy olyan terület ez, melyre kevesebb odafigyelés összpontosul, noha külföldön is nagy hangsúlyt fektetnek rá, így szeretne karrierje végeztével is segíteni a fiataloknak.

„Tartom a kapcsolatot több külföldi utánpótlásban szereplő játékossal is. Angliában például az oktatás mellett, heti 1-2 órában foglalkoznak karrier építési témákkal, például a menedzser kiválasztással, vagy vezetőkkel, edzőkkel, társakkal való kapcsolattartásra, és sorolhatnám még. Úgy vettem észre, hogy ez itthon annyira nem jellemző, noha szerintem óriási szükség van rá. Az akadémia rendszer eleve kissé zárt, ezen próbálok én azzal csiszolni, hogy lássák a valós tapasztalatokat. Nem mindenki lesz ugyanis azonnal NBI-es, NBII-es játékos, miután kikerült az akadémiáról. Én végig jártam a megyétől az NBI-ig minden osztályt, mindről pontosan tudom, hogy mivel jár, mi a hátulütője, ezt is próbálom nekik elmondani. Nem kell pánikba esni, nem lehet mindenkiből profi futballista, de simán lehet valaki attól NBI-es játékos, hogy esetleg az akadémia után először a megyében fog szerepelni.”

 

Szerző: KTE/kteakademia.hu