Értékelő: Parádés féléven van túl az éllovas KTE LA U16

Olasz edzőtáborral, szerényen és alázotatosan készülnek a tavaszra. 

Széchenyi Márton nyáron csatlakozott a KTE LA edzői stábjához, az U16-os korosztályt vette át. A közös munka egyelőre szenzációsan alakul a gyerekekkel, hiszen az őszi szezon végén már 9 pontos előnnyel vezetik a tabellát.

Hogyan értékelnéd a korosztály bajnoki szereplését?

A szezon kezdete nem indult könnyen, persze eleve megnehezítette a dolgot, hogy új edzőként érkeztem egy számomra teljesen ismeretlen kerethez. Az összecsiszolódás jó egy hónapig tartott, akkor éreztem először azt, hogy úgy történnek a dolgok, ahogy azt én szeretném. Jött pár új játékos, akik később meghatározónak bizonyultak, de a legfontosabb hozadéka a keret megerősödésének a posztokért való versenyhelyzet kialakulása lett. A megfelelő létszámmal és minőséggel az edzés intenzitása láthatóan megnőtt, ezzel együtt a fejlődés is elindult. Az élvonalbeli ellenfelek ellen megvívott győztes edzőmérkőzéseken éreztem, hogy komoly tartalékok vannak a csapatban. Óvatosan fogalmaztuk meg magunknak a célokat, edzésről edzésre építkeztünk, az eredmények végül igazolták, hogy jó úton haladunk. 

A meghatározott célokat mennyiben sikerült eddig megvalósítani, akár a képzés, akár a bajnoki szereplés tekintetében?

A képzés és az eredményesség nálam összefügg. Ahol jó képzés folyik, ott előbb-utóbb az eredményesség is megjelenik. Fordítva ez már nem biztos, hogy igaz! A képzésből kell kiindulni, az eredményességet a képzésen keresztül kell megtalálni. A mi esetünkben az igazi eredmény az, hogy képesek vagyunk 4-3-3-as játékrendszerben hatékonyan és eredményesen futballozni. Úgy érzem, volt több olyan mérkőzés, amikor mi voltunk az esélyesebbek, illetve volt pár olyan, amikor egyenlő esélyek mellett apróságok döntöttek. Ezekben az apróságokban viszont benne van a futball és a versenyzés lényege. Hogyan győzzem le ellenfelemet? A közvetlen riválisok közül - UTE, Nyíregyháza, Videoton, Vasas - mindenki ellen három pontot szereztünk, ez nem lehet véletlen. Közülük csak a Videotont fogadtuk ősszel, a többi ellenfelünket idegenben tudtuk felülmúlni. Abban hiszek, hogy a kulcs az alkalmazkodásban rejlik, hiszen a saját stílusunk nem mindig jelent garanciát a sikerre. Arrogancia lenne ennek ellenkezőjét feltételezni. A képzésnek sokoldalúnak kell lennie, ez a legfontosabb. Meg kell tanítanunk a játékosokat kezdeményezni, de ugyanúgy reagálni is. Hogyan focizz hátrányban vagy épp előnyben? Mikor vállalj kockázatot és mikor ne? Volt olyan ellenfelünk, aki egyetlen fegyverrel tüzelt ránk, de a második lövésnél már lereagáltuk a próbálkozásait, így képtelenek voltak mögénk kerülni. Én mindig azt várom, hogy az ellenfél hogyan reagál a játékunkra, hol próbál változtatni, mert arra nekünk is lépnünk kell. Végeredményben ez dönt majd, hogy ki milyen gyorsan ismeri fel az ellenfél, vagy épp a saját gyenge pontjait az ellenféllel szemben. Utóbbi legalább annyira fontos, mert ha felismertük, már tudunk rá reagálni. Számomra ez jelenti a képzést, hogy a játékosok képesek legyenek változó körülmények között, különböző technikai-taktikai elemeket alkalmazni, amikor azt a helyzet megkívánja. Ezen az úton haladunk, a képzésben fontos részcélokat értünk el ebben a félévben. Ami az eredményességet illeti, messze túlszárnyaltuk, erre méltán lehet büszke az egész akadémia.

Kiket emelnél ki a csapatból? Miért?

A csapat erőssége, hogy mentálisan nagyon rendben vagyunk. Mindenkiben dolgozik a győzni akarás, a motiváció, hogy egyszer profi játékos lehessen. Inkább párosokat emelnék ki, akik remekül kiegészítik egymást. A Kuchta Benedek - Bányai Dániel belső védő kapcsolat az első perctől jól működik. A Bodor Zoltán - Major Szabolcs páros összesen 29 gólt szerzett, de emellett mindkettőjük kiosztott számos gólpasszt is. A Cseh Balázs - Bodor Bendegúz kapus páros szintén remekel. Noha Cseh védte végig a szezont túlnyomórészt, Bodor bemutatkozott az U17-es csapatban, ahol nagyon jó teljesítményt nyújtott. A Hatvani-Csúri-Győrfi trió a középpályán szerepelt kimagaslóan az egész szezonban. Összességében kijelenthetjük, hogy nagyon erős tengelyünk van, de ha Orlov Szabi futómennyiségét nem említeném a jobb oldalon, akkor hiányérzetem lenne. Ez a csapat együtt nagyon jó.

Mik a félév legnagyobb pozitívumai, miben kell feltétlen fejlődni tavaszra?

A félév legnagyobb pozitívuma, hogy viszonylag rövid idő alatt összecsiszolódtunk, a játékosok elfogadták az új rendszert. Nagyobb koncentrációt, profi mentalitást követelek, amit mindig lehet magasabb szintre emelni, így a jövőben is ez a cél. Amiben feltétlen fejlődni kell tavaszra, az talán a pontos célok megfogalmazása a futball területén. Pár emberben még nem érzem a teljes elköteleződést a futball iránt, de jó úton haladunk. 

Mikor indul a felkészülés, milyen programmal készültök a tavaszra?

A felkészülés január 14-én kezdődik, de ezt megelőzi már egy két hetes otthoni „pre-season” felkészülés, hogy a játékosok kellően fitt állapotban érkezzenek az év első csapatedzésére. Nagyon nagy öröm számunkra, hogy sikerült megszervezni egy olaszországi edzőtábort, ahol az első három osztályban szereplő ellenfelekkel találkozunk. Az egy hetes edzőtábor alkalmával játszunk a Spal, Livorno és a Pontedera korosztályos csapataival. A szülők segítségét ezúton is köszönöm! A bajnoki rajtra szeretnénk egy új játékrendszert is a repertoárban tudni, de természetesen ez majd a jövő zenéje, hogy milyen gyorsan tudjuk alkalmazni a frissen tanultakat. Bízom a fiúkban, mert az eszük a helyén van. Ismernek már, a közösen kitűzött célokat tudjuk teljesíteni.

Mit vársz a tavaszi szezontól?

Az akadémia képzési filozófiája mentén haladunk tovább. A középpontban továbbra is a játékosok maradnak, nekik kell lehetőséget biztosítani a fejlődésre, számomra ez lesz a legfontosabb tavasszal is. Ami az eredményességet illeti, kilenc pont előnnyel várjuk a tavaszt. Most kell igazán szerénynek és alázatosnak maradni. Aki azt hiszi, hogy megnyertük a bajnokságot az óriásit téved, hatalmasat koppanhat, ha rosszul méri fel az erőviszonyokat. Tavasszal mindenki minket akar majd megverni, az első fordulóban az UTE-t fogadjuk, a másodikban utazunk a Vidihez. Stephen Curry kosárlabdázó szavai illenek ide talán a legjobban: "Játssz úgy, mint egy első, eddz úgy, mint egy második.”

 

Szerző: KTE/kteakademia.hu