Együttműködési megállapodást kötöttünk az FTC-vel!

Szoros viszony kialakítása a cél.

A KTE Labdarúgó Akadémia kitűzött célja volt a 2021-es esztendőre, hogy keresse azokat a szakmai partnereket, akikkel közösen gondolkodva több területen is előre léphetünk. Örömmel jelenthetjük be, hogy sikeres tárgyalásokat követően Magyarország legnépszerűbb klubjával, a 31-szeres bajnok, illetve 23-szoros kupagyőztes Ferencvárosi TC-vel is együttműködési megállapodást kötöttünk, ami felnőtt és utánpótlás szinten is gyümölcsöző lehet mindkét klub számára.

Az együttműködési megállapodást március 6-án írták alá a felek, ami egyben szimbolikus is volt, hiszen az FTC – KTE LA U15-ös és U14-es bajnoki mérkőzéseket követően került erre sor a Népligeti Sportcentrumban. A Ferencvárost Kiss Baranyi Sándor utánpótlás szakmai vezető, Palásthy Norbert akadémia igazgató és Szűcs Mihály társadalmi kapcsolatokért felelős vezető képviselte, míg a KTE-t Dr. Filus Andor ügyvezető, Tóth Ákos sportigazgató, illetve Czéh László klubigazgató.

Az együttműködés célja egy közös gondolkodás, illetve közös munka mindkét fél részéről, mely szintről szintre építkező fejlődési pályát biztosít a fiatal labdarúgók számára. A két klub rendszeresen játszik majd U12-U17-es korosztályig edzőmeccseket, minden félévben közös edzésekre, szakmai konzultációra kerülne sor, illetve kölcsönösen, értékelésekkel együtt ajánlanak majd egymásnak játékosokat is. A több területet is lefedő együttműködés részét képezi az is, hogy csapataink részt vehetnek az FTC által szervezett nemzetközi tornákon is. A játékosmozgás biztosított lesz a két klub között, ami felnőtt és utánpótlás szintre is kiterjed majd.

Dr. Filus Andor (A KTE LA ügyvezetője): - Több érv is amellett szólt, hogy a Ferencvárossal alakítsunk ki egy szoros kapcsolatot és együttműködést. A Fradit senkinek sem kell bemutatni, számunkra pedig fontos volt, hogy az új utánpótlás struktúrában egy erős A-szintű kiemelt akadémiával tudjunk partneri viszonyt kialakítani, hogy B-szintű klubként megvalósítsuk a felfelé áramoltatás útját is. A célunk az, hogy az MLSZ által létrehozott piramis rendszert végig tudjuk vinni Kecskeméten, illetve Bács-Kiskun megye régiójában minél magasabb szakmai szinten, minél jobb perspektívát kínálva a fiatal labdarúgóknak. Eddig is folyamatosan kerestük a kapcsolatokat, előrehaladott tárgyalások zajlanak a C-szintű klubokkal, illetve további kecskeméti és megyei egyesületekkel. A régiónkba és megyénkbe tartozó kluboknak is vonzó lehet, hogy akár a Ferencvárosig is eljuthatnak azok a gyerekek, akik náluk rúgtak például először labdába. Szeretnénk egy erős kecskeméti labdarúgást felnőtt és utánpótlás szinten is, ehhez továbbra is fontosnak tartjuk, hogy egy hajóban evezzünk, magunk részéről ezért továbbra is mindent meg fogunk tenni.

Tóth Ákos (a KTE sportigazgatója): - Amellett, hogy a Ferencváros név nagyon jól cseng a Kecskeméti TE mellett, felvázoltunk egy lehetséges karrier ívet is. Ez azt jelentené, hogy 14 éves korukat követően a legtehetségesebb játékosok, akik már tényleg kinőtték magukat helyben, elkerülhetnének a Ferencvároshoz. A ranglétrát végig járva, amikor már a tartalékok között húzóemberek, de a Ferencváros NBI-es csapatába még nem férnének be, akkor térhetnének vissza hozzánk - reményeink szerint az NBII-be – hogy itt megszerezhessék azt a tapasztalatot és rutint, ami az élvonalhoz kell. Az utóbbi években több rendkívül tehetséges, korosztályos válogatott jött ki a ferencvárosi utánpótlásból, akik azóta az NBI-ben, vagy az NBII-ben húzóemberekké váltak. Nyomatékosan mondom azért, hogy még egyáltalán nem nyertük meg a bajnokságot, de erre készülünk természetesen. Amennyiben ez sikerül, akkor már nyáron elképzelhető lesz, hogy a Fraditól kapunk olyan tehetséges, fiatal labdarúgókat, akik nálunk húzóemberek lehetnek, de a Fradiba még nem férnének be. Ez KTE-nek, az FTC-nek és nem utolsósorban a játékosoknak is maximálisan előnyös helyzet lenne. Az lenne az igazi, ha idővel egyre több olyan srác kerülne így hozzánk, akik még nálunk kezdték a labdarúgást, hogy aztán további sikereket elérve tehessenek büszkévé mindenkit. Nyáron még elsősorban olyan játékosokat várnánk, akik akár már ebben a szezonban borsot törtek az orrunk alá az FTC II-ben játszva, de Szerhij Rebrov szűk keretébe még nem férnek be.

Czéh László (a KTE klubigazgatója): - Régóta téma volt ez beszélgetés szintjén a korábbi ferencvárosi játékostársakkal, most végül meg is valósult, aminek természetesen nagyon örülök személy szerint én is! A Bács megyei gyerekeknek nagyon jó kiugrási lehetőség lehet az, hogy elkerülhetnek idővel egy BL-ben is helytálló klubhoz. A Ferencváros nagyon korrekt volt végig a tárgyalások során, így is képzelik el ezt az együttműködést. A Fradi célja is az, hogy a legtehetségesebb játékosokat vigyék el, akikben látják a jövőképet felnőtt szinten is. Fontos, hogy ezt nem úgy képzelik el, hogy ideje korán ki akarják venni a gyereket a családi környezetből, hanem folyamatos, két-három éves scoutolás, közös edzések, edzőmeccsek után a megfelelő időben, elsősorban az iskolaváltásnál. Ez jó a gyereknek, jó a Fradinak, hiszen teljes képet kapnak a játékosról, illetve jó nekünk is természetesen, hiszen amíg eljön a lehetőség, addig helyben biztosíthatjuk, illetve követhetjük végig a tehetségek fejlődését.

Kiss Baranyi Sándor (az FTC utánpótlás szakmai igazgatója): - A kecskeméti klub komoly hagyományokkal és értékekkel, ugyanakkor hatalmas fejlesztési potenciállal rendelkezik. Kecskemét földrajzi elhelyezkedése optimális, így több szempontból is izgalmas kapcsolat előtt állunk. Szeretnénk, ha a kecskeméti képzés tovább erősödne, ezzel pedig biztosítaná, hogy 13-14 éves korukig az ebben a térségben élő gyerekek a család-iskola-sport hármas egységét megtartva harmonikusan fejlődhessenek mind szakmailag, mind emberileg. Az itt kiemelkedők további fejlődését tudjuk biztosítani a Ferencvárosban, ahová a partnerkapcsolati program eredményeinek köszönhetően, egy számukra immáron mint ismert környezetbe érkezve magabiztosan léphetnek be. Itt egy kiemelt és intenzív képzést biztosítva szeretnénk a bennük rejlő potenciált teljesítménnyé alakítani. A KTE esetében a képzési folyamat utolsó szakasza is előtérbe kerül a partnerség tekintetében, hiszen reményeink szerint a nyártól ismét a másodosztályban szerepelhet majd a felnőtt csapat. Fontos szempont számunkra, hogy az FTC II-be fiatalon, olykor már 17 évesen is bemutatkozó és ott domináns teljesítményre képes játékosaink a másodosztályban is tapasztalatot szerezhessenek. Ennek érdekében a jövőben a Soroksár mellett a Kecskemét is lehetőséget tud biztosítani a Fradiból érkező és a profi futballba tartó fiatal tehetségeknek, akik így az arra alkalmas pillanatban éretté válnak a magas szintű felnőtt teljesítményre. 

Szerző: KTE/kteakademia.hu