Dudás Dániel Neymar oldalán ért a csúcsra, de már villamosmérnöknek készül

A KTE LA és a KTE NBI-es csapatának korábbi játékosa tanulmányai miatt fejezte be a nagypályás futballt, azonban a játékot nem engedte el. NBII-es bajnok futsalban, a napokban barátaival aztán a Red Bull Neymar Jr’s Five világdöntőjét is megnyerték Brazíliában, ahol a PSG sztárjával is találkozhatott. „Dudival” beszélgettünk élményeiről, a KTE-ről, illetve a BME-ről.

Dudás Dániel közvetlenül Neymar oldalán (fotó: Red Bull Neymar Jrs Five facebook)

Tősgyökeres kecskeméti srác vagy, itt jártad végig az utánpótlást az UFC-től az akadémián keresztül a felnőtt csapatig. A 2014/2015-ös szezonban tagja lehettél a KTE NBI-es keretének, Ligakupa meccsek mellett kétszer az NBI-ben is játszhattál. Kezdő voltál a KTE utolsó élvonalbeli meccsén is Újpesten, amivel gyakorlatilag lezártad a nagypályás karriered. Mi történt veled ezután?

Felvételiztem a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahova fel is vettek, ezután indult be nekem is a csapatkeresés Pest környékén. Az NBII-es Budaörsnél edzettem egész nyáron, ezzel párhuzamosan a BME futsalcsapatához is eljártam. Nyár végén aztán arra a döntésre jutottam, hogy utóbbit választom, mert ez jobban belefért az időmbe a suli mellett. Egészen eddig a nyárig bezárólag végül itt is játszottam.

Lehetett tudni rólad már akkor is, hogy a tanulás nagyon fontos neked, illetve komoly céljaid vannak. Nem maradt benned mégis hiányérzet? Kevesen „vonulnak vissza” röviddel az NBI-es bemutatkozás után…

Természeten van hiányérezt bennem, az első pár hónapban ezt azért nehéz volt feldolgozni. Játszhattam a nagycsapatban, ahova mindig is vágyódban, utána ennek nagyon hirtelen vége lett. Lelkileg ezt nem volt könnyű feldolgozni. Ugyanakkor szerencsés vagyok, mert az élet rengeteg pozitívumot visszaadott a futsalon, illetve az iskolán keresztül. Akkor hiányérzet volt bennem, most már kevésbé.

Mennyire követed egyébként a KTE életét?

Minden mérkőzésnek megnézem legalább az eredményét, ha tehetem, akkor ki is látogatok. Sajnos ezt ritkábban tudom megtenni, mert Budapesten tanulok, de a dabasi meccsén például ott voltam tavaly a csapatnak. Szabó Tibi bá’ nekem edzőm volt az utánpótlásban, Takács Krisztofer gyerekkori barátom, de több volt csapattársam is szerepelt a csapatban. Tudom, hogy a keret most alaposan átalakult, de továbbra is kecskeméti sikerekért fogok szorítani, illetve ki is látogatok majd pár meccsre.

Csapatkapitány volt az U21-ben, az NBI-ben a Videoton és az Újpest ellen lépett pályára

A futsal karrier szépen alakult számodra, hiszen bajnoki cím is volt ebben az NBII. nyugati csoportjában. Hogyan jött emellett a Zsírkréták, mellyel idén megnyertétek a Red Bull Neymar Jr’s Five világdöntőjét?

Tavaly indult ez a történet, mindannyian a BME futsalhoz vagyunk köthetők, mind játékosai voltunk a csapatnak. Ott kialakult egy baráti társaság, majd felmerült már tavaly, hogy induljunk el a versenyen. Akkor is megnyertük a magyar döntőt, kijutottunk Brazíliába, ahol végül a legjobb 16 között estünk ki. Maradt bennünk hiányérzet, mert ennél jobbnak éreztük magunkat. Emiatt, illetve az élmény miatt is abban maradtunk, hogy megint megpróbáljuk. Komolyabban vettük a felkészülést is, márciustól tudatosan, a torna speciális szabályrendszerének megfelelően edzettünk.

Miként zajlott számotokra az idei torna?

Brazíliába múlt hét kedden indultunk el, majd helyi idő szerint szerda reggel érkeztünk meg. Elvittek minket a szállodába, ahol ez a nap az átállásról és a pihenésről szólt. Festői környezetben, egy Sofitel Hotelben voltunk, ami minden igényt kielégített, mindez a fehér homokos tengerparton. Gyakorlatilag leesett az állunk. Csütörtökön sorsolták a csoportokat, majd este volt egy nyitóvacsora, azt a napot is a pihenésre, illetve egy kis strandfocira használtuk fel. Pénteken kezdődtek el a csoportmeccsek, melynek helyszíne az Instituto volt, ami Neymar akadémiája. Mi már a délelőtti órákban lejátszottuk a csoportkört. Három győzelem után biztosság vált, hogy továbbjutottunk, ezután becsúszott egy vereség, de így is csoportelsők maradtunk. A másnapra egy kis strandolással és videózással készültünk, megnéztük a brazilokat, hogy milyen érdekességek vannak a játékukban. Nem találtunk ilyet, úgyhogy rájuk erőltettük az akaratunkat szombaton, és 5-0-ra nyertünk is. Sorban jöttek innentől az ellenfelek, a japánokat szintén 5-0-ra vertük, majd a 2017-es győztes románoknak is ennyit lőttünk. A döntőben a spanyolok következtek, akiket már a csoportkörben legyőztünk, ezt meg is tudtuk ismételni egy 2-0-os sikerrel.

Milyen volt az ünneplés?

Neymar először átadta nekünk a trófeát, aztán egy kis gálameccset játszottunk ellenük. Ezt a meccset már nem feszülte túl senki, inkább az volt a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát. Láthattuk Neymar mozgását testközelből, akiről lehet rosszakat mondani, de rajta van a szeren eléggé, hogy úgy mondjam.

A kupával (fotó: Red Bull Neymar Jrs Five facebook)

Mennyit lehetett vele kommunikálni?

A beszéd igazából egyoldalú volt. Mindent megért angolul, de válaszolni már csak portugálul szokott, így zajlott ez a riporterekkel is. Mosolyog, vidáman gesztikulál, mindenre mondott valamit az anyanyelvén, fotózkodni is odajött hozzánk, úgyhogy nagyon közvetlen alapvetően. Pozitív élményeink maradtak meg róla.

A győzelem után adja magát a címvédés lehetősége. Beszéltetek már erről?

Beszéltünk róla, de gyorsan a feledés homályába is veszett a dolog. A Red Bull Neymar Jr’s Five-nak van egy olyan szabálya is, hogy egy csapatban csak két játékos lehet 25 évesnél idősebb. Ez nálunk most utoljára valósult meg, jövőre négyen is idősebbek lesznek. Ilyen formában nekünk ez volt itt az utolsó mérkőzésünk, de elképzelhető, hogy már egyikünk se fog jövőre indulni. Szokták mondani, hogy a csúcson kell abbahagyni, ezt elértük.

Akkor a KTE után egy újabb fejezetet zársz le ezek szerint ilyen hirtelen a futballban?

És azt még nem is tettem hozzá, hogy idén a futsalcsapat is megszűnt… Úgy tűnik, hogy én addig vagyok egy csapatnál, amíg az meg nem szűnik. Azért a focit azt nem szeretném még elengedni.

A szakmai, illetve az iskolai karrier hogyan alakul most számodra?

Januárban diplomáztam az alapszakomon, energetikai mérnök lettem. Az azóta eltelt fél évben a munka és a futsal töltötte ki az életem, van egy családi vállalkozásunk, abban tudtam segíteni, illetve elkezdeni dolgozni. Emellett készültem a mesterszakos felvételire is, mert nem a saját szakomon, hanem villamosmérnökként szerettem volna folytatni. Úgy néz ki, hogy a felvételim sikerült, így szeptembertől itt folytatom majd a tanulmányaimat.

Szerző: KTE/kteakademia.hu