Dr. Filus Andor: Méltóak szeretnénk lenni a kecskeméti labdarúgás hagyományaihoz

Ügyvezetői értékelés.

Dr. Filus Andorral, a KTE Labdarúgó Akadémia ügyvezetőjével, illetve a KTE HUFBAU cégvezetőjével foglaltuk össze, egyben zártuk le a 2020-as esztendőt.

Dr. Filus Andor (a kép bal oldalán) a Zeus sportszergyártóval kötött megállapodás aláírása után

Milyen tervekkel vágott neki a klubvezetés ennek az évnek?

A 2020-es év minden szempontból nagy változásokat hozott akadémiánk életében. Nehéz, ám szép eredményeket is hozó éven vagyunk túl. Februárban 100 százalékos tulajdonrészt vásárolt a felnőtt csapatot működtető kft. az akadémián, ezáltal egységként és egy irányelv szerint tudjuk működtetni a felnőtt csapatot és az utánpótlást. Módosuló elvek mentén kezdtük meg a közös munkát a tulajdonossal, választott utunkat következetesen járjuk, nehezebb időszakokban sem torpanunk és torpantunk meg. Vezérlő elképzelésünk, hogy a KTE rövid időn belül nyerje vissza egykori kiváló hírnevét, s azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy e folyamat tartós alapjait már ebben az évben tegyük le. Egyik alapelvünk, hogy magunkhoz képest minél több dologban tudjunk folyamatosan előre lépni, hogy visszatekintve is érezhető legyen a fejlődés. Azt gondolom, hogy az első esztendőre kitűzött céljainkat teljesítettük, de még van tennivalónk, nem lehetünk elégedettek.

Az akadémia ezen belül milyen fő irányvonal mentén határozta meg a célokat?

A KTE Labdarúgó Akadémia méltó szeretne lenni a kecskeméti labdarúgás hagyományaihoz. A városban és a térségben mindig is kiemelt szerepet kapott a labdarúgás, az akadémia biztosítja több mint 210 gyermek sportolását, fejlődését, élsportolóvá válását. Az akadémia célja az egészséges életmódra nevelés, a rendszeres sportolás, a régióban a legmagasabb szintű versenyeztetés biztosítása, gyermekek magas szintű képzése, nevelése 5 éves kortól egészen 18 éves korig. Szeretnénk profi labdarúgókat nevelni, komoly hangsúlyt fektetni a mentális felkészülésre és a sportolói életmód kialakításra, melybe a szülői felkészítést is be szeretnénk integrálni. A legfontosabb személy a rendszerben természetesen a gyerek. Az életkori sajátosságoknak megfelelően szükséges biztosítani a nevelés és versenyeztetés érdekében a feltételeket. A szervezeti struktúra is ennek megfelelően került kialakításra.

Milyen fejlesztések valósultak meg ebben az évben?

A nagy utánpótlás létszámra való tekintettel kiemelt fontosságú a megfelelő, kulturált létesítmények megléte. A tavalyi évben átadott két nagyméretű pálya után ebben az évben a pályakarbantartó gépparkot vásároltunk, amivel a szabadidő központban meglévő két pályát, a stadionban a centerpályát és a két új pályát megfelelő módon karban tudjuk tartani. Két új kisbuszt is vásároltunk, ami nagy segítséget nyújt a gyerekek szállításában. Elkezdtük az akadémiát egységesen felöltöztetni, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig biztosított legyen minőségi felszerelés mindenkinek. Fontos lépés volt az is, hogy az egészségügyi részleget új, mindent igényt kielégítő, modern gépparkkal bővítettük, ami az utánpótlás és a felnőtt futball számára is hatalmas előny. 2021-ben is szeretnénk fejlődni minden téren, több beruházásról is folynak egyeztetések. Bízom benne, hogy minél hamarabb be tudunk számolni konkrétumokról is.

Elindult az MLSZ iskolai programja is, melybe Kecskemét is bekerült, ráadásul az akadémia valósítja meg a szakmai programot. Milyen a fogadtatása?

Három iskolában indult el a program, mindhárom intézményben nagyon jó a fogadtatás. Sokkal pozitívabb a program megítélése, mint ahogyan azt előzetesen akár én is vártam. A legnagyobb öröm számunkra, hogy a program követkeményeként folyamatosan bővül a létszámunk az U6-U7-es korosztályban. Ezúton is köszönjük a lehetőséget a Magyar Labdarúgó Szövetségnek és dr. Barczi Róbert sportigazgató úrnak, hogy részt tudunk venni a programban, mert véleményem szerint ez lesz az egyik alapköve labdarúgásunk, azon belül akadémiánk fejlődésének.   

Az új program bevezetése milyen további változásokat vetít előre?

A 2021-es év is változásokat fog hozni, ami nemcsak akadémiánkat, hanem a teljes utánpótlás rendszert érinteni fogja. A kiemelt 10 akadémia után, a tavasz folyamán kialakulnak a régiós utánpótlás központok, amik területileg lefedik az ország egészét. Remélhetőleg megyénkben a KTE Labdarúgó Akadémia lesz a kiemelt központ, ahol a legtehetségesebb utánpótlás játékosoknak biztosíthatjuk a legmagasabb szintű képzést és versenyeztetést.  

Az akadémia alapvetően most is régiós szemlélet szerint működik, hiszen nagyon sok a környékbeli fiatal. Milyen tervek vannak arra, hogy akár még többen érkezzenek?

Akadémiánk törekszik a kölcsönös tiszteleten alapuló munkakapcsolatok kialakítására az egyesületekkel, az ott dolgozó szakemberekkel. Az év elején már szeretnék valós és kölcsönös együttműködést biztosító partneri kapcsolatokat bejelenteni, már több előrehaladott megbeszélést is folytatunk.

A felnőtt csapat jó szereplése egyértelműen hatással lehet az utánpótlásra is, elsősorban a tehetségek megtartása során. Féltávnál 6 pontos előnnyel vezeti a KTE HUFBAU az NBIII. közép csoportját, egy hasonlóan sikeres tavasz után feljuthat az NBII-be a csapat. Milyen hozadéka lehet ennek?

A felnőtt csapat ebben az évben úgy tud szerepelni, ahogy azt a szurkolókkal együtt mi is szeretnénk. Ennek is az a kiinduló alapja, hogy felállt egy struktúra, minden szereplőnek megtaláltuk a helyét, és közös vezérelv szerint működünk. Mindig a következő célt szeretnénk elérni, lépésről lépésre haladva. A felnőtt csapat jó szereplése meghatározza a fiatalok jövőképét, többen szeretnének itt maradni és a KTE-ben játszani, ha sikeres a klub. Ez öröm, ugyanakkor cél is, hogy lehetőség szerint minél több saját nevelésű játékos mutatkozzon be a felnőtt csapatban. Az idei évben már 10 utánpótláskorú játékos mutatkozott be, ez is az egyik mércéje az utánpótlás nevelésnek. Emellett meg kell említeni azt is, hogy idén nyáron is 9 utánpótlás játékosunk igazolt el kiemelt akadémiára, ami szintén mutatja, hogy jó munka folyik a klubunknál.        

Milyen volt összeségében ez az év?

Sajnos nem mehetünk el szó nélkül a koronavírus mellett sem. A tavaszi idénynek idő előtt vége lett, elkezdődött egy bizonytalanság, de mi próbáltunk az adott helyzetből mindent kihozni. Ahogy lehetett, átalltunk az online edzésekre, ami persze nehéz volt mindenki számára, de helyt álltak a gyerekek, szülők és a kollégák is. Klubunk is részt kívánt venni a társadalmi szerepvállalásban, mert a KTE közösségére mindig is jellemző volt az összetartozás, a segítségnyújtás. Kollégáim heteken keresztül a Gondoskodó Szolgálat vezényletével ételcsomagokat szállítottak a rászorulóknak. Nyártól újra visszatérhetett az élet a pályákra, és minden óvintézkedést betartva, eseménydús és többnyire eredményekben is sikeres őszt produkáltak csapataink. Összegzésként fontosnak tartom, hogy időről időre rádöbbenjünk arra, hogy ami változatlannak tűnik, illetve ugyanolyannak első látásra, az valójában egészen más. Azért, mert valójában ez a tanulás a fejlődés és a tudás lényege is: a tegnaptól való különbözés. Ha optimistán szemléljük a világot feltételezhetjük, hogy minden nap többek vagyunk, még az a játékos is, aki látszólag nem fejlődött, még ő is ma valamivel több, mint tegnap. Ha nem hinnénk ebben, akkor nehéz lenne tanulni, fejlődni, és reménytelen dolog lenne utat mutatni a fejlődésnek. Ha viszont felismerjük nap mint nap, hogy többek vagyunk vagy többé tettünk másokat a munkánkkal, akkor van értelme dolgozni. Ezúton kívánok mindenkinek boldog új évet, hajrá KTE!

Szerző: KTE/kteakademia.hu