Cseh Balázs nem számított a Tasnádi-díjra

2018 legjobb KTE LA kapusával beszélgettünk. 

A KTE LA U16 kapusa kapta meg Tasnádi József emlékére alapított díjunkat, melyet minden évben a legjobb kapusnak osztunk ki. Balázs nem számított a megtisztelő elismerésre, ám annál boldogabb, hogy ő kaphatta meg.

Kiskunfélegyházán kezdtél el focizni, onnan is kerültél át végül Kecskemétre, majd az akadémiára. Nehéz út vezetett idáig?

Kiskoromban rengeteget fociztam, amikor csak lehetett néztem is. Az akadémiáig több nehéz út vezetett számomra. A legnehezebb az volt, hogy ott kellett hagynom az otthoni barátaimat, hogy edzésre tudjak járni.

A gyerekek számára is a gól a játék legnagyobb öröme, te mégis kapus lettél. Mikor és hogyan alakult úgy nálad, hogy ezen a poszton szeretnél játszani?

Nálam ez azért alakult így, mert apukám is kapus volt. Nekem nagyon megtetszett az, hogy ez az egyetlen poszt, ahol a kezünket is lehet használni.

Kik voltak eddig a kapusedzőid, akik nagy hatással voltak rád?

Kisebb koromban Kerpits Ferenc volt az edzőm, akivel heti három-négy alkalommal edzettem, ez nagyon meghatározta a fejlődésem. Az akadémián Erdei Sándor adott rengeteg új tanácsot, hogy minél jobb lehessek.

Major Szabihoz hasonlóan te is szép sikereken vagy túl, tagja voltál a tavalyi bajnokcsapatnak, ami idén az U16-ban sem változott. Milyen ebben a társaságban futballozni, mi a titkotok?

Szerintem az a legnagyobb előnyünk, hogy mindenki ugyanazért a célért hajt, emellett nagyon jó barátságok alakultak ki a csapaton belül.

Te kaptad meg a 2018-as teljesítményedért a Tasnádi-díjat, amit a KTE korábbi kapusáról, illetve akadémiánk egykori kapusedzőjéről neveztek el. Miként élted meg ezt a megtiszteltetést?

Őszintén bevallom, először nem akartam elhinni, mert egyáltalán nem számítottam rá. Csak reménykedni tudtam, hogy megkapom, ami óriási öröm számomra.

Hogyan készülsz egy meccsre, vannak-e szokásaid, amiket mindig ismételsz?

Van egy zoknim, amit már egy éve mindig felveszek a sportszár alá. A készülődés során különböző helyzeteket veszek át fejben, hogy azokat hogyan is lehet majd a legjobban megoldani.

Kik a kedvenc kapusaid, mit szoktál általában figyelni rajtuk?

Gianluigi Buffon és David De Gea. Mindig azt figyelem náluk, hogyan helyezkednek a különböző pozíciókban.

Mit vársz a tavaszi szezontól és az évtől?

A tavasszal kapcsolatban az a legfontosabb, hogy ugyanilyen jó meccseket tudjunk játszani, ezáltal megnyerni a bajnokságot. Abban is bízok, hogy idén hasonló teljesítményt tudok majd nyújtani, mint a tavalyi szezonban.

Erdei Sándor, Balázs kapusedzője így vélekedik az ifjú hálóőrről:

„Balázs már korábban is volt nálunk, utána kimaradt neki egy bő év, mert elment tőlünk. Visszatérésekor látszott, hogy van lemaradása, de ezen a holtponton egyre inkább túllendült. Egy végtelen rendes, értelmes, tanulni akaró kapus, aki előtt szép jövő áll. Nem véletlen vették már számításba a korosztályos válogatott összetartásán is, látnak benne fantáziát. Kifejezett erőssége, hogy nyugodt, jól irányítja a védelmet, emellett kitűnő csapatember, aki erősíti a közösséget. Fejlődnie kell még bizonyos technikai és alapképességekben, de ez idővel mindig kiforrja magát."

Szerző: KTE/kteakademia.hu