A nehéz év ellenére sem elégedetlen Szabó Tibor

A szakmai munka 2020-as összefoglalója.

Az év végéhez érve az értékelések időszaka következik, így történik ez majd akadémiánk esetében is. A héten elkezdjük korosztályonként értékelni az őszi szereplést, illetve az év legjobb teljesítményt nyújtó tehetségeiről sem fogunk megfeledkezni. Felvezetésként Szabó Tibor szakmai igazgatót kértük fel, hogy foglalja össze a 2020-as esztendő munkáját.

Nehéz a vírushelyzetet kizárni egy szakmai értékelés során, egyértelműen befolyásolta ez az akadémián zajló munkát is. Milyen volt ez az ősz ennek tükérben, ha röviden kellene összefoglalni?

A vírushelyzet miatt már tavasszal is meg kellett küzdenünk különböző problémákkal, melyek tulajdonképpen az őszre is velünk maradtak sajnos, de minden klubnak ezzel kell most szembesülnie. Annak nagyon örülök, hogy a nyári felkészülés kezdete után nem volt lemorzsolódó játékosunk, úgyhogy azért jól átvészeltük ezt az időszakot.

Tekintsük végig szekciók szerint az akadémiát, kezdjük a legkisebbekkel. Milyen munka zajlott az U7-U11 korosztályoknál?

Az U7-es csapatnál a cél mindig az, hogy új gyerekeket integráljunk be, elkezdjünk egy közös munkát Kovács Tomi vezetésével. Tamás jó munkát végzett, hiszen megfelelő létszámot sikerült kialakítani, reményeink szerint minél többen megmaradnak a labdarúgásban, illetve szépen fejlődnek tovább. Az U8-nál Fűkő Péter feladata már kettős volt, hiszen a keretet is bővíteni kellett, illetve a meglévő játékosokkal is megfelelően foglalkozni kellett. Itt sem érheti panasz a munkát, hiszen felduzzadt a létszám, jól haladnak a képzéssel és a Dunamenti Ligában is megfelelő partnerei voltak a nagyobb egyesületeknek. Az U9-nél Pelikán István munkáját az mutatja meg legjobban, hogy nagyjából 20 játékossal dolgozhat együtt, ami kifejezetten szép szám. Nem könnyű ebben a korban ennyi gyereknek edzést vezényelni, sok odafigyelést igényel, itt a csoportbontások során nekünk is lesznek még feladataink, amikkel segítenünk kell a munkáját, de ennek csak örülhetünk.

Az U10 és az U11 is a Bozsik „A” tornákon szerepelt, őket így egy kalap alá tudjuk venni. Dócs Dani és Sziegl Gabi is hatalmas munkát fektetett abba, hogy megfeleljünk ezeknek a magasszintű elvásároknak. A fejlődés látható, de dolgozunk azon, hogy ez a két korosztály létszámban és minőségben is magasabb szintet érjen el. Speciális helyzetben van ez a két évfolyam, hiszen az önállósodás után három éve indított az akadémia először önálló BASIC Akadémia Szekciót a legkisebbeknek. Hirtelen kellett megszervezni az új életet ezekben a korosztályokban, de azóta folyamatosan fejlődünk, sok értékes játékos van most is már ezekben a korosztályokban. Az együttműködés lehetőségét folyamatosan keressük a környékbeli egyesületekkel, jól is haladunk ezen a fronton, én a szülőktől csak azt tudom kérni, hogy továbbra is legyen egy befogadó közeg, ahol örömmel látunk mindenkit.

A PRE Akadémia Szekcióban már bajnoki rendszerben versenyeznek a korosztályok, hogyan teljesítettek U12-től U15-ig?

Az U13 és az U12 a régiós bajnokságban szerepel. A kisebbeknél Torbavecz Tomi vezetésével egy nagyon markáns csapat alakult ki, hiszen mind a tíz meccsüket megnyerték. Kifejezetten látszik a játékukon a KTE stílus is, ami most eredményességgel is párosult. Nagyon bizakodó vagyok ezzel a korosztállyal kapcsolatosan, ami egy évek óta tartó munka eredménye. Az U13 Verebélyi Gabi vezetésével menetel, egy döntetlen mellett kilenc győzelmük van. A legfontosabb cél a mérkőzésen gyűjthető tapasztalatok mellett az, hogy tavaszra összeálljon egy olyan keret és csapat, mely az U14-es bajnokságban masszív lehet majd.

Az U15 és az U14 az élvonalban szerepelhet idén is. A kisebbek Csima Gyula vezetésével pozitívan teljesítenek, 16 pontot szereztek, így a bennmaradási esélyeink abszolút élnek. Hasonló folytatást és játékot várunk tőlük, a legfontosabb az, hogy bátran futballozzanak, mert a tudás és a tehetség bennük van. Az U15 egy nehéz féléven van túl, egy győzelmük van, nagyon sok problémával kellett megküzdeniük. Voltak nagyon jó meccseik, de összességében azért többet várunk tőlük, szeretnénk is egy kicsit masszívabbá tenni a keretet. Egy jó téli felkészülés után, 2007-esekkel ismét kiegészülve minden esélyük megvan rá, hogy sokkal szebb tavaszuk legyen.

A legidősebbek egy más bajnoki rendszerben versenyeznek, milyenek a tapasztalatok U16-tól U19-ig?

Fontos a jó bajnoki szereplés is, de itt már elsősorban azokat a játékosokat keressük, akik a felnőtt csapatnak is segíteni tudnak majd. A példák azt mutatják, hogy sokan edzhettek ott, léphettek pályára felkészülési, bajnoki, vagy éppen kupa találkozókon. Az U16-nak a kezében van a sorsa a bajnokságban, jó felkészüléssel ott lehet a csapat a legjobb négyben, de az U17-nek is van erre a lehetősége. Az U17-ben is vannak már olyan játékosok emellett, akikben azt látjuk, hogy felnőtt szinten is be tudnak kapcsolódni. Az U19 egy folyamatosan fejlődő társaság képét mutatta, jól fejezték be az őszt, szintén ott lehetnek az első négyben. A legfontosabb viszont az, hogy segítsünk nekik megtalálni a helyüket a felnőtt futballban. Az mindenképpen biztató, hogy ősszel tíz játékos is tétmeccsen debütálhatott a felnőtt csapatban, reményeink szerint tavasszal további mérkőzéseken kapnak majd lehetőséget. Emellett Radnóti Dani, Berta Csabi és Szalai Józsi is utánpótlás-válogatott meghívókat kaptak ebben a félévben, ami szintén örömteli, ha a jövőre gondolunk.

Egy akadémia munkáját az is meghatározza, mennyire állnak sorban a játékosaikért más egyesületek. Mi a helyzet ezen a téren, illetve a felnőtt csapat szereplése milyen hatással lehet a játékosok jövőjére?

2020 nyarán 11 játékosunkat igazolta le másik akadémia, emellett 15 további játékos vett részt próbajátékon. Mi mindig nyitottak voltunk, illetve vagyunk is arra, hogy mindenki megtalálja a saját útját ahhoz, hogy megvalósítsa az álmait. Elsősorban természetesen azt szeretnénk, hogy az első lépéseket minden játékosunk itt tegye meg a felnőtt futballban, de mi is látjuk, hogy mennyi játékosunkat keresték meg más akadémiák, illetve mennyire bíznak bennük, hogy profi válhat belőlük. Ez nemcsak a mi sikerünk, hanem minden egyesületé, akik hozzátettek a gyerekek fejlődéséhez. Nagyon örülnénk természetesen, ha sokan mutatkoznának be az NBI-ben és az NBII-ben. Nagyon szurkolunk természetesen a felnőtteknek, örömteli, hogy hatpontos előnnyel vezetik a bajnokságot, hiszen a mi munkánkra is pozitív hatással lenne, ha feljutna a klub. Az NBII. már egy olyan erős hátteret és jövőképet tud biztosítani az utánpótlás játékosaink számára, ami miatt jóval inkább át fogják gondolni azt, hogy másik akadémián próbálják ki magukat, vagy itt érjenek révbe.

Elindult az MLSZ iskolai programja is, hogyan illeszkedik ez az akadémia szakmai munkájába?

Országos szinten több megyeszékhelyen is elindult az iskolai program, ami egy nagyon jó kezdeményezés, az első perctől támogattuk. Ennek az eredményei hosszú távon lehetnek mérhetőek, de annak ellenére is, hogy a vírus közbeszólt, jó érzésekkel gondolunk vissza ezekre a hónapokra. Edzőink – Pelikán István, Lóczi Péter, Verebélyi Gábor, Kovács Tamás - három intézményben, a Református Általános Iskolában, a Zrínyiben és a Rákócziban tartanak foglalkozásokat. Pozitív kicsengése volt az egésznek, a gyerekek élvezték ezeket a foglalkozásokat, hiszen más volt, mint egy sima testnevelés óra, sok gyakorlatot végezhettek labdával. Jól fogadták ezt a lehetőséget az intézmények és a testnevelő tanárok is, így abszolút bizakodóan tekintünk előre. Már most nagyon sok gyereket hívtunk meg a korosztályos edzésekre, hogy megnézzük őket ebben a közegben is, illetve felmérjük, hogyan is tudnak integrálódni a nálunk zajló munkába.

Milyen tervekkel vágtok neki 2021-nek?

Nagy várakozásokkal tekintünk előre, elsősorban az akadémiák pontos besorolását, illetve az ezekhez tartozó feladatokat várjuk. Az MLSZ által meghatározott célokhoz és feladatokhoz igazítjuk így majd mi is elsősorban a munkánkat, szeretnénk minél jobban megfelelni. Lehetnek változtatások - így például az átigazolási szabályzatban - nyártól, ez is alapjaiban alakíthatja át a nevelő munkát, amihez igazodni kell majd. A bajnokságokban próbálunk minél jobb eredményt elérni, de a lényeg továbbra is az, hogy mindenki fejlődjön, mindenki érezze azt, hogy tud tanulni, akkor a játékos és az edző is elégedett lesz. Köszönöm minden játékosnak és az utánpótlásban dolgozó kollégáknak az egész éves munkát, a szülőknek pedig azt, hogy a nehéz év során is végig erősítették a gyerekekben a labdarúgás iránti elköteleződést!

Szerző: KTE/kteakademia.hu