10 futball témájú könyv otthonmaradáshoz

#maradjotthon és olvass!

Alighanem sokan elkezdtek azon már töprengeni, hogy mit is csináljanak unalmas perceikben otthon. A cikk szerzője nagyjából 6-7 könyvet halmozott fel az utóbbi időben, mondván ezt most tényleg elolvassa, de ez persze elmaradt. Itt az idő, ezt lehet pótolni, s ha már könyvek, akkor össze is szedtem nektek 10 futball témájú könyvet, elsősorban az itthoni könyvespolcot előnyben részesítve.

Jamie Vardy – A semmiből az én történetem (2016)

Nagyon szeretem a jó önéletrajzi könyveket, főleg az ilyen sztorikat. Jamie Vardy még a klasszikus angol futball utolsó mohikánjai közé tartozik talán. Rengeteg elutasítást élt meg karrierje során, de a teljes amatőr státuszból eljutott a Premier League-ig, ahol aztán a Leicester City-vel csodát csinált, bajnok lett. A könyv azért is lehet aktuális, mert a „Rókák” idén újra mindenkit meglephetnek egy top négyes helyezéssel, Vardy ráadásul a gólkirályi címre is esélyes. Sztori egy kitartó csatárról, aki nem egyidényes csoda lett.

Joey Barton – Semmi duma (2016)

2017-ben az év önéletrajzi könyvének járó díjat is megkapta Joey Barton története. Az már most egyértelmű válhatott, hogy nem a csillogó nagy sztárokat, inkább a rögösebb utat választó, mondhatni balhés futballisták álltak közel a szívemhez. Joey Barton abszolút ilyen figura, sose volt igazán pengés középpályás, viszont senkinek nem adott esélyt arra, hogy elvegye a helyét. Ült börtönben, csapattársát is megverte edzésen, ebben a könyvben nyíltan beszél problémáiról is, amik nélkül még többre vihette volna az angol válogatottig is eljutó játékos.

Banai-Bánkuty-Suchman – 50 focisztori 30-asoknak

Koromból fakadóan minden emlék visszajön, amikor elkezdem forgatni ezt a könyvet. A 90-es évek, illetve a 2000-es évek elejének labdarúgása nálam a gyermekkor legszebb pillanatait idézi fel. A szerzőtrió a retro fociblogot vitte gyakorlatilag papírra. Hipsztercsapatok, legendás meccsek, nehézfiúk és pengés sztárok, itt mindenről olvashattok, ami akkor számított.

Csepelyi Adrienn – Belemenés (2018)

Szerencsére a fordítások mellett egyre több nagyon jó hazai focis könyv is felkerül a boltok polcaira. Csepelyi Adrienn egy nagyon sokoldalú újságíró, aki 12 éves kora megszállott futball fanatikus, 1996 óta drukkol a Liverpoolnak. A szerző első könyve érdekes és izgalmas oldaláról mutatja be a futball iránti rajongást, azoknak is, akik kicsit távolabb állnak a labdarúgástól.

Nick Hornby – Fociláz (1992)

Nem mai darab, viszont ez annál jobb hír azoknak, akik szeretnének kicsit elkalandozni a Premier League előtti időkben, a klasszikus, végletekig őszinte és egyszerű angol fociban. Nick Hornby könyvét minden idők legjobb témában írt könyveként reklámozták, a szerző ezzel robbant be ráadásul.

Vincze Miklós – Kis magyar fociláz (2008)

Nagyon büszkék lehetünk rá, hogy a KTE-ről is íródott egy könyv, a kecskeméti Hornby, Vincze Miklós vetette papírra még az aranykorszak elején szurkolói élményeit. A könyv akkor íródott, amikor a KTE egyre nagyobb lépésekkel haladt az álmok kapuja felé, majd 2008 nyarán végül fel is jutott az NBI-be. Vincze Miklós személyes barátom, szurkoló társam, nem mellesleg kollégám is, a Petőfi Népe újságírójaként ma is megszállottan járja a pályákat, s számol be a megyei labdarúgás híreiről, meccseiről.

Torghelle Sándor – A Levegő ura (2014)

Mindig vallottam, hogy magyar és külföldi pályákon is akkor lesz igazán nagy sztár egy játékos, ha kivétel nélkül, mindig őt szidják az ellenfél szurkolói. Magyar viszonylatban korszakos „kedvenc” volt ilyen szempontból „Air Sanyi”, akitől egy dolgot azonban nem lehet elvitatni, küzdeni tudása, szorgalma és akarata sokak közül kiemelte, ezért is lehetett válogatott. A németeknek, a braziloknak és argentinoknak is gólt lőtt, játszott Preimer League-ben, a Bundesligában, jelenleg is aktív az NBII-as Vasasban.

Alex Ferguson – Önéletrajz (2013)

A valaha volt legjobb vezetőedző a szememben, persze elfogult vagyok, mert a KTE után a Manchester United volt mindig a kedvenc klubom. Egy Barcelona – MU Bajnokok Ligája csoportmeccs után lettem hatalmas drukker még 1998-ban, Ole Gunnar Solskjaer volt a kedvenc játékosom. A United akkor már nagy csapat volt, de amikor Ferguson átvette a klubot, nem számított angol szinten sem kiemelkedőnek. 27 éves regnálása alatt rekordbajnok lett, nyert két BL-t és még ki tudja mennyi kupát. Ebből a könyvből kiderül.

James Bannon – A beépített huligán (2013)

Angliában nem volt minden olyan kirakat tökéletes a futball körül, mint ahogy azt manapság szeretik mutatni. A futball ultrák a pályákon, illetve a pályákon kívül is igen aktív módon tudták felforgatni a nyugalmat, amire kormányzati szinten, nagyon szigorú szankciókkal válaszoltak végül. A beépített huligán a legkeményebbnek tartott, Milwall ultrák közé beépülő rendőrök munkáját és életét mutatja be egy kíméletlen korszakban, igaz történet alapján.

Vinnie Jones – Megindító meccs volt (2013)

Az angol foci vonalán maradva, zárjuk egy igazi rosszfiúval a listát. Vinnie Jones mindenki számára ismerős figura lehet, hiszen kevésbé extra klasszis karrierjét követően olyan filmekben szerepelt többek közt, min A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, vagy éppen a Blöff. Nem véletlen játszott keményfiút, hiszen képes volt a kezdősípszót követően öt másodpercen belül lapot beszedni.

Szerző: Nyitray András