Akadémia

A Kecskeméti Labdarúgó Akadémia 2011 januárjában nyitotta meg kapuit, első körben a Petőfivárosban, ahol 25 gyermek optimálisa felkészülését, tanulását és pihenését elősegítő környezetet alakítottak ki. Az akadémia születésére nagy hatással voltak a KTE sikerei, hiszen a felnőtt csapat 2008-ban feljutott az élvonalba, ezzel ugrásszerűen megnőtt a labdarúgás népszerűsége a városban, a kezdeti 200-as létszámról nagyjából 1000-re.

A megfelelő tömegbázis megteremtése után, 2011 decemberében elindult az akadémiai „ELIT” képzés, melynek keretében egy többéves program került beindításra. A klub által kiválasztott játékosok a szerződéses középiskolákban, egyéni tanrend alapján tanulhatnak, biztosítva számukra a délelőtti foglalkozás lehetőségét. Bár az akadémia időközben átköltözött a kecskeméti Sport Hotelbe, a komfortos ellátás nem változott, a gyerekek így még közelebb kerültek a Széktói Stadionhoz, vidéki tehetségeink számára minden körülmény adott, hogy a pályán és az iskolapadban is megállják a helyüket, később akár a KTE felnőtt keretéig, vagy akár még messzebb eljussanak.

A középiskolai tanulmányokat a Bolyai János Gimnázium és Szentgyörgyi Albert Egészségügyi Szakközépiskolákban végezhették eddig a gyerekek, egyéni választásuktól függően. A diákok a normál országos képzéses rendszerben tanulnak, speciális sporttagozatos osztályban, melynek órarendjét az edzések időpontjához igazítják. A iskolai képzés során nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvoktatására, és szintén cél, hogy akiből nem lesz profi futballista, az a főiskolai, egyetemi rendszerben folytathassa később tanulmányait.

A tanulás mellett átfogó és magasszintű ismereteket kell elsajátítaniuk a labdarúgás taktikai, játékrendszeri elméletéről, a sportág történetéről, elméleti kérdéseiről.  A gyakorlati edzésmunka a stadion területén található pályákon történnek. A szakmai gyakorlati felkészítés a csapatok számára a délutáni, az egyéni edzések a délelőtti edzéseken történik.

Az utánpótlás 3 fő szekcióra bontva működik. Az első kiválasztás U6-os korosztályban kezdődik, de itt még a fő szempont, minél több gyermek megnyerése a labdarúgás számára, illetve részükre a rendszeres, szervezett testmozgás biztosítása. A minőségi szelekció az U8-U9-es korosztályban kezdődik, a cél az, hogy a legtehetségesebbek futballozhassanak együtt. Az ELIT képzésben jelenleg mintegy 200 játékos részesül képzésben és oktatásban, és reprezentálja a kecskeméti utánpótlás felső korosztályait.

Akadémiánk stábjában az edzők és kapusedzők munkáját több kolléga is segíti, felkészült egészségügyi csapattal és csapatorvossal rendelkezünk, a speciális tréningek terén pedig nagy hangsúlyt fektetünk az erőnléti, atlétikai és mozgáskoordinációs képzésre a megfelelő szakemberek alkalmazásával. Fontos a mentális felkészítés is, így a pszichológia, illetve szociális és oktatási vezetővel is rendelkezünk, aki az iskolai feladatokban jelenthet segítséget. Akadémiánkon képzett, komoly pedagógiai múlttal rendelkező nevelőtanárok biztosítják a napi szabályok betartását.

Célunk olyan sokoldalúan felkészített játékosok kinevelése, akik képesek a hazai élfutball, de akár a nemzetközi futball elvárásainak is megfelelni. Ennek érdekében az utánpótlás nevelés területén elismert, hiteles és eredményes szakember gárdával dolgozunk. Játékosaink életkori sajátosságoknak megfelelően, heti 3-7 edzésen vesznek részt, amely kisebb korban elsősorban a technikai, később már a taktikai és kondicionális fejlesztésből és képzésből áll.

Technikai edzéseinken játékosaink elsajátítják a labdarúgásban használatos technikai elemeket, ezeket megtanulják különböző játékhelyzetekben gyorsan és pontosan végrehajtani, eredményesen alkalmazni.

A taktikai képzés keretén belül az elméleti és gyakorlati oktatásban megtanulják a játékosok a különböző játékrendszerek sajátosságait, posztjuknak megfelelő feladat megoldási formákat, az együttes csapatmozgásokat támadásban és védekezésben. Így nem csak egy játékrendszerben tudnak majd játszani, hanem gond nélkül beilleszthetők lesznek bármely játszott játékrendszerbe.


A kondicionális fejlesztés területén fő hangsúlyt kap a mozgáskoordinációs képességek, gyorsaság, mozgékonyság fejlesztése. Ennek érdekében speciális gyakorlatsorokat és programokat használunk a napi munka során. Játékosaink az életkori sajátosságuknak megfelelő mértékben megismerkednek a különféle erőfejlesztési módszerekkel, eljárásokkal. A délelőtti, délutáni és esti edzések ritmusának megszokása után játékosaink a képzés minden szegmensében gyors és látványos fejlődést mutatnak. Mérkőzéseinkről videófelvétel készül, amelyet együttes és személyre szabott szakmai elemzésekre használunk, kiértékelve játékosaink mérkőzésen nyújtott teljesítményét. A kondicionális képességek fejlesztésével szorosan összefüggő tárgykörben - a táplálkozás területén – szakemberek bevonásával, igyekszünk játékosainkat optimálisan felkészíteni, megfelelő tanácsokkal ellátni.

Az akadémia több szervezeti átalakítást is megélt az évek során, 2013-ig a KTE-hez tartozott, ekkor a teljes versenyeztetás átkerült a KLC-KTE SI-hez. 2018-ban egy új önkormányzati és támogatói szerepvállalással immáron önállóan működik az utánpótlás a Kecskeméti Labdarúgó Akadémia Nonprofit Kft. égisze alatt.