Regionális Központ

A Regionális Utánpótlás Központ (RUK) a professzionális játékos pályafutásra felkészítést nyújtó, elit szakmai és infrastrukturális feltételrendszert biztosító, regionális szervezési feladatokat is ellátó szervezet, amely – az összes korosztály magas szintű képzése mellett – az adott régió legtehetségesebb 15-19 év közötti labdarúgóit gyűjti össze.

Az MLSZ elnökség, ELN-45/2016 (06.06.) számú határozat alapján elfogadta az előterjesztésben bemutatott regionális utánpótlás-fejlesztési koncepcióját. Az elnökség a kijelölt 12 regionális utánpótlás központ szervezetei közé sorolta a KLC-KTE SI-t, melytől a feladatkört 2018 júliusától vette át a Kecskeméti Labdarúgó Akadémia Nonprofit Kft. Az MLSZ a profi labdarúgás színvonal emelkedésének letéteményeseiként a regionális utánpótlás központokat nevezi meg. Ezek a szervezetek foglalkoznak a legtehetségesebb utánpótláskorú labdarúgókkal és ők a hivatásos felnőtt csapatok, a korosztályos, majd később a felnőtt nemzeti labdarúgó válogatottak „beszállítói”. A célkitűzések elérésének alappillére, hogy az ország egész területét, a területiség elve alapján, megfelelő minőségű regionális utánpótlás központokkal lefedje, melyek közel egyforma képzési szisztéma mentén, hasonló színvonalon működnek. A regionális utánpótlás központok közötti játékos mozgás megakadályozásának alapja, hogy területenként megegyező minőségű képzésben részesüljenek a sportolók. A szakmai program megvalósításával a Kecskeméti RUK szeretne kialakítani a régióban működő egyesületekkel egy közösen elfogadott, azonos gondolatisággal és alapelvekkel működő korosztályos képzési programot. A program középpontjában mindig a tehetségnek kell állnia!

A RUK tehát 15 éves korban (iskolaváltással) tartja első nagy kiválasztóját, ekkor kerülhetnek be a legtehetségesebb gyerekek a kecskeméti központba, ezáltal a KTE Labdarúgó Akadémia kötelékébe, ahol így a legtehetségesebb gyerekek futballozhatnak együtt.

Akadémia U14-U19

-        akadémiai képzés

-        tehetség kibontakoztatása, menedzselése

-        egyéni képzés

-        csapatjátékra nevelés

-        a kiválasztott régiós és az alközponti válogatott játékosainak menedzselése

-        a legjobbak játszanak egymással és egymás ellen

-        a „kimenet” minősítése: minden korosztályban kettő, a régióban nevelkedett játékos kerüljön be a korosztályos válogatottakba, a kimenő korosztályból évente minimum 3-4 játékos mutatkozzon be a felnőtt I. vagy II. osztályban

A RUK-ra való felkészítés már egészen 5 éves kortól megkezdődik, ebben a Minősített Utánpótlás Központok, egyszerűen fogalmazva az alközpontok nyújtanak segítséget (Cegléd, Kiskunhalas, Baja, Szolnok, Szeged). 

A Minősített Utánpótlás Központ a későbbi akadémiai képzésben való részvételre potenciálisan esélyes tehetséges gyerekek részére nyújt minőségi szakmai képzést, és ehhez biztosítja a megfelelő szakember- és létesítményhátteret. Tevékenységét – amely nemcsak a székhely szerinti településre, hanem annak szélesebb vonzáskörzetére is kiterjed -  az MLSZ és a területileg illetékes RUK szakmai támogatása és felügyelete mellett látja el. Szakmai működését – az összes korosztály magas szintű képzése mellett - az 5-14 év közötti korosztályra fókuszálja.

Az alközpontok alatt további csoportok állnak, felépítve ezáltal a rendszert a legkisebb településektől egészen a kecskeméti központig.

A RUK gondolatisága, alapcéljai:

-        közös gondolkodás, közös szemlélet kialakítása

-        egységes program mentén zajló képzés

-        tehetséggondozás, menedzselés

-        követelményrendszer kialakítása

-        folyamatosa szakmai továbbképzés

-        infrastruktúra folyamatos fejlesztése

Tehetséggondozási program

A regionalitás elvének megfelelően, egészen a kicsiktől kezdve válogatottak kialakítására is sor kerül, a legkiemelkedőbb tehetségek így már egészen fiatal koruktól kezdve közösen dolgozhatnak. Az alközponti válogatottak mellett a csoportok legjobbjai is közösen készülhetnek így.

Hogyan is néz ez ki korosztályok szerint?

U8-U9:

-        csoport válogatott kialakítása (14 fő)

-        évi 10 csoport válogatott edzés

U10-11

-        alközponti válogatott kialakítása (12+2 fő)

-        évi 10 alközponti válogatott edzés

U12-U13

-        régiós válogatott kialakítása (U12:18+3 fő, U13: 18+3 fő)

-        U13 évi 2 nemzetközi torna (22+3 fő)